Denník N

Vysoká citlivosť nie je diagnóza, ale povahová črta. Potláčať ju je chyba, hovorí psychoterapeutka

Alena Wehle. Foto - archív A. W.
Alena Wehle. Foto – archív A. W.

Vysoká citlivosť nie je diagnóza, precitlivenosť ani výmysel mladej generácie, ale vlastnosť nervovej sústavy, vysvetľuje česká terapeutka Alena Wehle.

„V staršej generácii často dochádza k popieraniu pocitov a popieraniu samých seba, ktoré sa stalo normou. Poviete, že sa vás niečo dotýka alebo vás niečo zraňuje, a rodič alebo babička vám odpovedia: ‚Pretože si to príliš pripúšťaš.‘ Vtedy začnete o svojich pocitoch pochybovať a stávate sa zraniteľnejšími,“ vysvetľuje terapeutka v rozhovore. „Keď neveríme sebe a svojim pocitom, sme ľahšie ovplyvniteľní a ľahšie nami niekto manipuluje.“

Sama patrí k vysoko citlivým ľuďom a aktuálne o vysokej citlivosti vydáva aj knihu Citlivka, ktorú plánuje prísť predstaviť aj na Slovensko.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo je vysoká citlivosť a ako môžeme zistiť, či sme vysoko citliví my alebo naši blízki;
  • ako zvládnuť vysokú citlivosť v rušnom pracovnom prostredí;
  • ako môže vysoko citlivého človeka poznačiť vzťah s narcistickým človekom;
  • aké hodnoty vnášajú vysoko citliví ľudia do kolektívu;
  • prečo je stanovenie si vlastných hraníc a limitov prvý krok pri práci s citlivosťou.

Keď som zdieľala na sociálnych sieťach jeden váš rozhovor o vysokej citlivosti, viacero známych mi napísalo, že sa v tom našli. V populácii je podľa odhadov až 20 percent vysoko citlivých ľudí. Ako sa vysoká citlivosť líši od precitlivenosti? 

Pojem hypersenzitivita sme pôvodne poznali z lekárskeho prostredia ako väčšiu reakciu nervovej sústavy, ale v súčasnosti to už je adekvátny preklad vysokej citlivosti. Precitlivenosť sa nás týka v určitom období, napríklad v šestonedelí, alebo keď sa nám niečo stane. Hypersenzitivita alebo vysoká citlivosť je však dedičná povahová črta a zároveň vlastnosť nervovej sústavy, ktorá časom nezmizne.

Výskumníčka Elaine Aron definuje vysoko citlivých ľudí ako tých, ktorí spracovávajú všetky informácie do hĺbky a oveľa silnejšie reagujú na podnety. Vysoko citliví ľudia sú ľahšie traumatizovateľní a trauma môže veľmi ovplyvniť ich citlivosť.

Slovo citlivosť si spájame s duševným prežívaním, ale vysoko citliví ľudia reagujú aj na telesné podnety. V čom sa líši telesné aj duševné prežívanie vysoko citlivých ľudí pri banálnych situáciách? 

Vysoko citliví ľudia majú silnejšie reakcie na kofeín, návykové alebo psychoaktívne látky. Na to, aby sa opili, im stačí menšie množstvo alkoholu. Sú citlivejší na hocičo, čo môže byť pre druhých len experimentom.

Máme aj zvýšený prah bolesti a môžeme mať pocit, že sme padavky. Emócie prežívame aj na telesnej báze. Keď na mňa osobne niekto zakričí, mám pocit, že mi opúchajú sliznice či nos. Začínam pomaly zamŕzať a nie som schopná žiadnej reakcie. Môžu prísť aj návaly zimy alebo tepla. Zvonku sa to môže javiť, že som pasívna a nejavím záujem, ale vnútri to budem ešte dlho spracovávať.

Ako môžem u seba alebo u druhých rozoznať vysokú citlivosť? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie