Denník N

Podpredseda PS Truban: Náš hlavný súper nie je Matovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Robert Fico tu už dávno nemal byť, vzkriesil ho Matovič, hovorí podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. Smer a fašisti sú podľa neho najväčšie ohrozenie.

V rozhovore odpovedá aj na to:

  • či je výhoda, že PS nebolo v parlamente;
  • či je pre neho dôležitejšie poraziť Fica alebo Matoviča;
  • čo si myslí o spolupráci s Hlasom.

Ako vnímate debatu o spájaní strán, ktoré sú prozápadné, proatlantické, proeurópske a prodemokratické?

Ja som bol vždy za spájanie, aj sme to v PS robili. Sú však dva druhy spájania. Jedno je úprimné a druhé neúprimné. Úprimné je také, že o ňom nerozprávate, ale ho robíte. Stretávate sa s ľuďmi na rokovaniach, a keď sa na niečom dohodnete, oznámite to. Ak je spájanie neúprimné, tak o ňom rozprávate navonok, ale reálne s nikým nerokujete a skôr cez tlačovky tlačíte na svojich súperov, aby sa spojili, navzájom sa vylučujete.

Pripomína mi to kampaň v roku 2020, keď sme všetci boli súčasťou takýchto verejných výziev na spájanie a nikam to neviedlo. Práve naopak, nakoniec to aj veľmi zle skončilo.

V PS ste vyhlásili, že pre vás je to uzavretá debata a do volieb idete samostatne. Prečo? 

Práve preto, že sme si to zažili. Teraz sme tri roky pracovali na tom, aby sme pripravili lepšiu ponuku pre ľudí, dopĺňali sme tím, robili sme na programe. Aj poučení minulosťou sa nechceme znovu zamotať do všetkých neúprimných spájaní. Keď sa chce niekto s niekým spájať, musí o tom dlho rokovať a nie tlačiť na tlačovkách.

Aj váš predseda Michal Šimečka nedávno povedal, že ste sa poučili z minulosti. Zároveň hovoríte, že bola chyba, že ste sa nespojili s Andrejom Kiskom. Nemá byť poučenie práve v tom, že teraz sa s ostatnými spojíte?

Ďalšia z chýb, ktorú sme robili, bola, že sme rozprávali o egách, o procese, kto s kým, kto by tam nemal byť, a vôbec sme nerozprávali, čo treba spraviť pre ľudí. Neriešili sme ich problémy, ale samých seba. Preto mi tieto výzvy na spájanie pripomínajú Kisku 2.0 a môže sa to skončiť veľmi škaredo. Spájanie môže byť liek, ale aj jed.

V čom je teda to poučenie?

Keď sa má niekto spájať, musí to mať šancu na úspech. Dohodnúť sa a potom si sadnúť na tlačovku. Nám sa to podarilo so Spolu. Dlho sme sa o tom rozprávali, rokovali, kto bude líder, kto bude viesť kampaň, a to sa aj podarilo. Spájanie sa však môže skončiť veľmi zle. Nielen preto, že sa tie subjekty nespoja, ale aj ľudia môžu byť nahnevaní a dajú hlas niekomu inému. Keď sa spoja nesúrodí ľudia, po voľbách sa môžu veľmi ľahko rozpadnúť. Tak, ako sa to stalo aj strane Za ľudí.

Prakticky od októbra ste podľa prieskumov lídrom skupiny prozápadných strán – predbehli ste SaS a ste hneď za Hlasom a Smerom. Teraz to vyzerá, že ste za vodou a do parlamentu sa určite dostanete. Ale komentátori hovoria, že sme v mimoriadne kritickej situácii a demokracia môže byť po voľbách ohrozená. Nemalo by vám záležať na tom, aby neprepadol žiadny hlas? 

Odpoviem najskôr na to, či sme za vodou. My sme boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie