Denník N

Ráno s NHL: So Slafkovským treba byť trpezlivý. Lafrèniere ani po troch rokoch nevyzerá ako draftová jednotka

Alexis Lafrenière (vľavo). Foto - TASR/AP
Alexis Lafrenière (vľavo). Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

Juraj Slafkovský v doterajšom priebehu sezóny nastúpil do 39 zápasov, v ktorých si pripísal 10 kanadských bodov. Najvyššie draftovaný Slovák v histórii sa potom zranil a pauzovať bude zrejme až do konca sezóny. Sú jeho čísla dôvodom na paniku?

Nie každému sedí úloha draftovej jednotky ako napríklad najvyššie postavenému hráčovi draftu 2016 Austonovi Matthewsovi, ktorý vo svojom úvodnom zápase v profilige skóroval hneď štyrikrát.

V poslednej dobe sme žiadny podobný raketový nástup nevideli a ostatné tri prvé draftové výbery sa v NHL ešte zatiaľ naplno nepresadili.

Predošlá draftová jednotka Owen Power odohral vo svojej premiérovej sezóne len osem zápasov a až teraz sa začína viac presadzovať. O rok starší Alexis Lafrenière ani vo svojom treťom ročníku nedosahuje produktivitu, ktorá by sa od neho očakávala.

Podobné problémy až donedávna zažívala aj draftová jednotka z roku 2019 Jack Hughes. Center New Jersey Devils už však očividne našiel svoju cestu medzi elitu, a jeho vzor by tak mohol byť príkladom aj pre ostatných hráčov v tomto zozname.

V noci zo Slovákov hral len Martin Fehérváry, ktorý mal štyri hity a päť zblokovaných striel pri prehre Washingtonu so San Jose.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Kľúčom bude trpezlivosť

Hokejový portál DailyFaceoff.com ešte koncom novembra priniesol zaujímavé porovnanie, ktoré hodnotí všetkých útočníkov s viac než 500 odohranými minútami pri hre 5 na 5. Celkovo bolo takýchto hráčov v posledných dvoch sezónach 443, pričom sa Alexis Lafrenière umiestnil až vo štvrtej stovke tohto rebríčka pri štatistikách ako počet vyslaných striel na bránu, počet vytvorených šancí za zápas a množstvo predpokladaných strelených gólov.

Medzi útočníkmi Rangers sa v týchto štatistikách nachádza na deviatom mieste. To ho radí na okraj tretej formácie, kde v posledných zápasoch aj pravidelne nastupuje.

Vyniká však v úspešnosti streľby, Lafrenière si so svojimi 31 gólmi v posledných dvoch sezónach vyslúžil napriek ostatným nepodareným štatistikám miesto piateho najefektívnejšieho strelca v spomínanej vzorke zloženej z 443 hráčov.

Omnoho dôležitejší je však fakt, že sa draftová jednotka z roku 2020 vo väčšine štatistík oproti minulej sezóne zlepšila. S momentálnymi 26 bodmi v 52 zápasoch to pre neho vyzerá na najproduktívnejšiu sezónu, a aj keď to pravdepodobne stále nebude stačiť na naplnenie jeho očakávaní z juniorských čias, väčšina ukazovateľov nasvedčuje tomu, že Lafrenière v tretej sezóne bude o niečo lepší ako v tej druhej.

„Stále má iba 21 rokov a veľa času na zlepšenie. Existujú mladí hráči, ktorí sa stanú hviezdami hneď – ako Crosby. S Lafrenièrom však nemám žiadny problém a s jeho vývojom som spokojný. Raz bude určite dobrým hráčom pre NHL,“ povedal súčasný tréner Rangers Gerard Gallant pre Le Journal de Montreal.

Web DailyFaceoff.com navyše priniesol zaujímavé porovnanie Lafrenièra s draftovou jednotkou z roku 2019 Jackom Hughesom:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Ráno s NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie