Denník N

Ráno s NHL: S hokejistami strácate čas, LGBTI+ ľudí nikdy nepodporia, vraveli im. Chára odpísal do 20 minút

Foto - TASR/AP, koláž - N
Foto – TASR/AP, koláž – N

Dobré ráno,

Marián Studenič je deviatym Slovákom, ktorý v tejto sezóne zasiahol do NHL. V noci nastúpil vo štvrtom útoku Dallasu proti Minnesote, v ktorom domáci zvíťazili 4:1. Odohral 8 minút a 12 sekúnd, na Filipa Gustavssona vyslal štyri strely. New York Rangers v bránke bez Jaroslava Haláka zdolali Vancouver 4:3.

Dallas povolal Studeniča do prvého tímu v stredu. Dvadsaťštyriročný útočník odštartoval ročník v AHL na farme Texas Stars. Za klub odohral 43 zápasov, strelil 14 gólov a pridal 16 asistencií. S 30 bodmi je najproduktívnejší Slovák v AHL.

Studenič prišiel do Dallasu vlani z New Jersey a za oba kluby odohral v minulej sezóne v NHL 33 duelov s bilanciou dva góly a dve asistencie. V play off pridal štyri štarty za Stars, v ktorých nebodoval. Vo svojom prvom ročníku nastúpil na osem zápasov (1+1) za Devils, ktorí si ho vybrali zo 143. miesta draftu v roku 2017.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania. Môžete ho odoberať aj e-mailom.


Našou dnešnou témou je dúha. V NHL sa v posledných týždňoch rozoberá, čo sa nepodarilo pri snahe podporiť LGBTI+ ľudí. Najskôr ruský hokejista Philadelphie Ivan Provorov odmietol prísť na rozkorčuľovanie, pretože celý tím naň nastúpil v dúhovej verzii dresov. Provorov povedal, že je to proti jeho viere, a spresnil, že je členom ruskej pravoslávnej cirkvi.

Potom hokejisti NY Rangers v dúhových dresoch radšej nenastúpili, hoci to klub vopred avizoval. Zrejme zistili, že aj oni majú v tíme jedného či viacerých hráčov ako Provorov, a chceli sa vyhnúť kauze, akú mala Philadelphia.

Spustila sa okolo toho, ako hovoríme na Slovensku, „kultúrna vojna“. Elity Provorova kritizovali, s tým, že sloboda prejavu síce je kľúčová hodnota, no treba vždy rátať aj s dôsledkami. Aj pásku s nápisom „nie rasizmu“ napokon môžete odmietnuť, no do slušnej spoločnosti v 21. storočí patriť nebudete.

Na Provorova sa teraz na zápasoch bučí, pretože s elitami súhlasí aj väčšina obyvateľstva. Za manželstvá ľudí rovnakého pohlavia je v USA podľa vlaňajšieho prieskumu agentúry Gallup 71 percent ľudí. Podpora rastie od roku 1996, keď manželstvá podporovalo len 26 percent Američanov.

Vyvolalo to však aj protitlak. Provorov sa stal hrdinom homofóbnej časti obyvateľstva, ktorá si teraz kupuje jeho dresy. Šermuje sa pojmami „woke“ a „cancel culture“, tému sa snažia využiť ľudia, ktorí majú spoločné, že väčšina z nich volila Donalda Trumpa.

Aby vôbec mohlo byť témou, čo sa pri podpore LGBTI+ ľudí nepodarilo, najskôr sa muselo aj niečo podariť. Pozreli sme sa, či a ako korešponduje slogan NHL „Hokej je pre každého“ s realitou, a aj na to, pre koho je hokej na Slovensku.

Na začiatku bol aj Chára

V súčasnosti organizuje každý tím NHL počas sezóny aspoň jeden dúhový zápas, počas ktorého vyjadruje podporu LGBTI+ ľuďom. Podobne si tímy v iné dni pripomínajú veteránov, vzdávajú poctu vojakom alebo majú noc na podporu žien v športe, aká sa konala napríklad 29. januára v Anaheime.

Kluby si vyberajú, v akej miere sa do dúhovej noci zapoja. Samozrejmosťou je už dúhové logo na sociálnych sieťach, suveníry v dúhových farbách aj podpora LGBTI+ organizácií. Ďalším krokom sú dúhové dresy či dúhové pásky na hokejkách počas rozkorčuľovania – toto niektoré tímy robia, niektoré nie.

Ešte pred jedenástimi rokmi to bolo nielenže nesamozrejmé, ale aj ťažko predstaviteľné. Hokejové prostredie bolo považované za maskulínne a homofóbne.

Švédsky hokejový brankár Anders Nilsson, ktorý počas kariéry v NHL nosil na svojej prilbe dúhovú vlajku, povedal pre Aftonbladet: „Ak by som bol gej, s hokejom by som skončil už ako tínedžer.“

Nilssona prekvapilo, ako často

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

LGBTI+

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie