Denník N

Poliaci sa pred víkendom tlačia v obchodoch, ale zvykli si. Ako zákaz predaja v nedeľu funguje v Poľsku

Poľská predajňa Žabky. Foto - Flickr/Babij
Poľská predajňa Žabky. Foto – Flickr/Babij

Nákupné centrá sú v Poľsku počas nedieľ zatvorené, otvorené sú benzínky a malé potraviny vrátane siete Żabka.

Zákaz predaja v nedeľu platí v Poľsku od roku 2018. Zaviedla ho vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá prevzala moc v krajine koncom roka 2015. Hlavnými uvádzanými dôvodmi bola starostlivosť o zamestnancov obchodu, odkaz na kresťanské hodnoty, túžba podporovať rodinné podniky na úkor medzinárodných korporácií a prorodinná politika.

Spočiatku bola väčšina Poliakov proti a zdalo sa, že Poliaci túto zmenu neprijmú. Nakoniec si ľudia na zákaz zvykli, ale len preto, že zákaz sa vo veľkom obchádza. Hypermarkety a nákupné centrá sú síce v nedeľu zatvorené, no každých pár stoviek metrov v mestách nájdete do 23.00 h otvorenú malú predajňu potravín či alkoholu, najčastejšie obľúbenej siete Żabka.

Cirkev nie je hlavným dôvodom zákazu

Podľa všeobecného názoru je Poľsko veľmi náboženská krajina, čo je podľa niektorých dôvod zákazu nedeľného obchodovania v Poľsku. V skutočnosti sú však Poliaci rozhodne menej nábožní ako Slováci.

Podľa výskumu agentúry Focus z roku 2022 chodí do kostola aspoň raz týždenne 27 percent Slovákov a aspoň raz za mesiac ďalších skoro 12 percent Slovákov (spolu 39 percent).

To je viac ako v Poľsku. Podľa výskumu poľského Štatistického ústavu katolíckej cirkvi sa v roku 2021 zúčastnilo svätej omše (nie nevyhnutne pravidelne) len 28 percent Poliakov a tieto čísla stále klesajú. Obyvatelia dedín a malých miest chodia do kostola častejšie ako vo veľkých mestách, no ani na vidieku nie je už kostol taký prítomný v živote miestnych komunít ako v slovenských dedinách na Orave či Spiši. Výnimkou je silne religiózny juhovýchod Poľska, no keďže tieto katolícke regióny susedia so Slovenskom, mnohí Slováci majú o Poľsku skreslenú predstavu ako o veľmi nábožnej krajine.

Paradoxne však napriek tomu, že Slováci sú nábožnejší ako Poliaci, poľská cirkev je ako inštitúcia stále oveľa silnejšia, ako by sa zdalo zo skutočného vzťahu Poliakov k náboženským praktikám. Je to dané postavením, ktoré si cirkev získala v období stanného práva v 80. rokoch minulého storočia, keď bola jediným plne nezávislým centrom demokracie a opozície voči autoritatívnemu režimu a navyše zo zahraničia podporovaným poľským pápežom.

Počas politických premien si cirkev vydobyla mnohé majetkové a politické výsady, o ktorých môžu slovenskí kňazi iba snívať. Poľskí biskupi a kňazi sú priamo zapojení do politiky a podporujú PiS, čo im PiS vracia konkrétnymi rozhodnutiami, aj keď sa netešia podpore väčšinovej spoločnosti.

Presne to sa stalo so zákazom nedeľného predaja a zákazom potratov. V prípade zatvorenia obchodov však boli dôležitejšie sociálne dôvody.

Zlá situácia zamestnancov obchodu je minulosťou

PiS zaviedol zákaz nedeľného obchodovania najmä zo sociálnych dôvodov pre veľmi zlú situáciu zamestnancov v obchode. Dnes sa to zmenilo, no napríklad v rokoch 2000 – 2017 práca pokladníčky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Obchod

Svet

Teraz najčítanejšie