Denník N

Soros, Orbán, Brusel, ale tentoraz bez migrantov. Pozreli sme si hlavné večerné správy v Maďarsku

Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller
Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller

Od roku 2010, keď sa v Maďarsku chopil moci Viktor Orbán, sa tamojšia mediálna scéna zmenila, najväčší otras zažili verejnoprávne médiá. Pozrite sa s nami, ako vyzerajú správy na maďarskej televíznej stanici M1.

„Médiá sú strategickým odvetvím a otázkou suverenity. Kto ovláda médiá, ovláda myslenie krajiny a cez to krajinu samotnú,“ to boli slová Balázsa Orbána, politického riaditeľa kancelárie maďarského premiéra Viktora Orbána.

Rok po Orbánovom nástupe na čelo vlády vznikol trustový fond MTVA, financovaný zo štátneho rozpočtu, ktorý zastrešil všetky verejnoprávne médiá v krajine. Maďarská spravodajská agentúra MTI (obdoba ČTK a TASR, pozn. red.) navyše získala exkluzívne právo tvoriť spravodajský obsah pre všetky médiá verejnej služby.

Ešte hlbšia integrácia nastala v roku 2015, keď sa verejnoprávne inštitúcie zriaďované MTVA spojili do spoločnosti Duna Média.

Výsledok? Už v roku 2019 upozorňovala správa Európskej federácie novinárov, že maďarské verejnoprávne médiá boli zdeformované na štátne médiá. „Spravodajstvo nie je vyvážené a opoziční politici a názory buď úplne chýbajú, alebo – tam, kde je zákonná povinnosť, ako v prípade predvolebných kampaní – sú prezentovaní v zlom svetle.“

A v Svetovom indexe slobody tlače, ktorý každoročne vydáva organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), sa Maďarsko vlani umiestnilo až na 85. mieste zo 180 hodnotených krajín, až za Srbskom, Malawi či Čile.

V optimálnom prípade by ste si dnes mohli zapnúť vysielanie maďarského televízneho kanála M1, ktoré je na papieri obdobou českej spravodajskej ČT24. Celé je totiž dostupné na YouTube. Pustili by ste si večerné správy a sami si o ich podobe urobili obrázok.

Lenže M1

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

George Soros

Médiá

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie