Denník N

Zákaz potratov by vetoval. Nezvyčajne energický Biden chytil republikánov do pasce

Joe Biden počas prejavu v kongrese, v pozadí viceprezidentka Kamala Harrisová a predseda snemovne Kevin McCarthy. Foto - TASR/AP
Joe Biden počas prejavu v kongrese, v pozadí viceprezidentka Kamala Harrisová a predseda snemovne Kevin McCarthy. Foto – TASR/AP

Joe Biden predniesol každoročnú Správu o stave únie.

Je to jediný deň v roku, keď do Kapitolu vo Washingtone príde americký prezident a v budove kongresu sa tak v jednej chvíli zídu všetci dôležití americkí politici.

Presnejšie povedané, všetci okrem jedného, aby v prípade katastrofy či napadnutia Kapitolu zostal niekto, kto by v krajine mohol vládnuť. Každý rok určí prezident niekoho iného, tento rok to bol minister práce Marty Walsh, ktorý ako jediný člen Bidenovej administratívy nesmel sledovať jeho prejav priamo v sále.

Bidenov prejav k Správe o stave únie sa začal o deviatej hodine večer a krátko predtým sa v rokovacej sále snemovne reprezentantov začali schádzať senátori. Kamery zaberali väčšinou pozitívne naladených politikov, ako sa s úsmevom zdravia a podávajú si ruky, keď si v jednej chvíli všimli krátku, ale zreteľne napätú výmenu medzi dvoma republikánmi.

„Vy sem nepatríte,“ povedal senátor Mitt Romney poslancovi Georgeovi Santosovi a nepodal mu ruku. „Nemali by ste v kongrese vôbec byť,“ dodal a odchádzal, zatiaľ čo Santos mu čosi odpovedal.

Santos bol viackrát usvedčený z opakovaných lží vo svojom životopise a je vyšetrovaný pre podozrenia zo zneužitia peňazí vyzbieraných na dobročinné účely a volebné výdaje.

„Nečakal som, že bude stáť v prvom rade a podávať si ruku so senátormi. Mal byť schovaný niekde vzadu, veď ho vyšetruje etická komisia,“ vysvetlil potom Romney novinárom svoju reakciu. Santos mu potom na Twitteri odkázal, že Romney „nikdy nebude prezidentom“.

Romney a Santos boli nečakanými zdrojmi rozruchu. Ten sa skôr očakával od iných členov kongresu, ktorí sa oň neskôr aj skutočne postarali. Radikálna poslankyňa Marjorie Greenová tieto očakávania naplnila, keď počas Bidenovho prejavu opakovane pokrikovala.

Nezvyčajne energický Biden

Biden začal s humorom. „Pán predseda, asi vám teraz zničím reputáciu, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Joe Biden

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie