Denník N

Prečo má Progresívne Slovensko v prieskumoch 12 percent, odkiaľ zobrali voličov a kam môžu rásť

Predseda PS Michal Šimečka. Foto - TASR
Predseda PS Michal Šimečka. Foto – TASR

Lídri PS vravia, že im v rebríčkoch pomohlo, že sa držali bokom od vládnej krízy. Prieskumy ukazujú, že ďalší rast by mohol prísť najmä na úkor SaS.

Sú to len tri roky, ale zdá sa to ako večnosť. Začiatkom februára 2020 vrcholila kampaň pred parlamentnými voľbami a v štábe vtedajšej dvojkoalície Progresívneho Slovenska a strany Spolu bolo cítiť nervozitu.

Pôvodný favorit volieb nielen citeľne zaostával za očakávaniami, ale koalícia si nevedela ani nájsť hlavnú tému, ktorou by oslovovala voličov. Petícia za zákon nazvaný lex Haščák, namierený proti Pente, veľkú emóciu nevzbudzovala. Protesty proti mítingom Kotlebovej ĽSNS emóciu mali, ale budili aj veľa rozpakov. A najmä, nereagovali na objednávku väčšiny voličov, teda odstaviť od moci Smer Roberta Fica.

Zoči-voči rastúcim preferenciám hnutia OĽaNO sa lídri PS/Spolu chytali každej príležitosti, ako zaujať médiá. Spomenie si ešte niekto na ich sľub, že aktivisti dvojkoalície do volieb navštívia každú z takmer 3-tisíc obcí na Slovensku? Na to, ako liberálnostredová formácia hľadala voličov v dedinách ako Braväcovo, a nesústredila sa na mestá, kde bol ich úspech reálnejší, sa viacerí marketéri pozerali s údivom.

Dnes obe strany kampaňujú oddelene, Spolu už ako Modrá koalícia spojená s Mikulášom Dzurindom. Progresívci sa za posledného pol roka posilnili v rebríčku preferencií a s podporou okolo 12 percent stabilne obsadzujú tretie miesto, za Smerom a Hlasom. Kde sa vzali ich percentá a ako si ich tentoraz chcú udržať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Progresívne Slovensko

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie