Denník N

Žilinka potvrdil, že ochrankári chceli o únose vypovedať, no zrazu sa už nikomu neozvali

Generálny prokurátor Maroš Žilinka a krajský prokurátor Rastislav Remeta. Foto N - Monika Tódová
Generálny prokurátor Maroš Žilinka a krajský prokurátor Rastislav Remeta. Foto N – Monika Tódová

Generálny prokurátor už nehovorí, že unesený Trinh Xuan Thanh nikdy nebol na Slovensku. Podľa krajského prokurátora Remetu tieto podozrenia existujú.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v stredu pred parlamentným výborom pre obranu a bezpečnosť hovoril o tom, že na Slovensku sú stále svedkovia únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, ktorí o tomto skutku spred takmer šiestich rokov ešte nevypovedali.

Video: Žilinka už netvrdí, že unesený Trinh Xuan Thanh nikdy nebol na Slovensku (Monika Tódová, Mária Benedikovičová)

Na výbor zvolaný jeho predsedom Jurajom Krúpom z SaS prišiel okrem generálneho prokurátora aj krajský prokurátor Rastislav Remeta. Obaja potvrdili, že po ich nástupe do funkcie dostali signály od vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (za OĽaNO), že vie o ochrankároch, ktorí chcú vypovedať o únose.

Remetovi sa v súvislosti s prípadom ohlásil riaditeľ úradu na ochranu ústavných činiteľov. Po tom, čo Žilinka už krátko po nástupe do funkcie verejne zhodil kauzu únosu zo stola, sa im už nikto neozval.

Avízo od Mičovského

„Minister tvrdil, že sú ochrankári, ktorí sú pripravení vypovedať a uviesť skutočnosti k prípadu. Bol vyzvaný, aby oznámil ich mená, s tým, že budú vypočutí. Do dnešného dňa sa neozvali. Šéf ochranky tiež vyjadril snahu niektorých vypovedať, do dnešného dňa však ani jedno meno nebolo oznámené. A potom my sme tí zlí,“ sťažoval sa Žilinka.

„Možno stratili dôveru,“ reagoval na to Krúpa. Žilinka tvrdí, že na to nebol dôvod. Vyjadroval sa vraj len tak, ako mu to vyplývalo zo spisov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie