Denník N

Obetí v Sýrii bude ešte viac, Turci majú aspoň infraštruktúru, vraví miestny šéf Človeka v ohrození

Záchrana ľudí zo zrútenej budovy v tureckej Adane. Foto - TASR/AP
Záchrana ľudí zo zrútenej budovy v tureckej Adane. Foto – TASR/AP

Ničivé zemetrasenie s epicentrom blízko turecko-sýrskych hraníc udrelo pred dvoma dňami, napriek tomu obete stále pribúdajú.

V stredu podvečer už bolo potvrdených takmer 12-tisíc mŕtvych a viac ako 50-tisíc zranených, čo s najväčšou pravdepodobnosťou nie je konečná bilancia tragédie.

Napriek tomu, že otrasy pocítilo okolo 27 miliónov ľudí vrátane Cyperčanov alebo Izraelčanov, najhoršie škody napáchala katastrofa na juhu Turecka a na severe Sýrie.

Čo príde teraz? Ako pomôcť? Rozprávali sme sa o tom s Tomášom Kocianom, regionálnym riaditeľom organizácie Človek v ohrození pre oblasť Blízkeho východu.

V rozhovore sa pýtame:

  • aká humanitárna situácia panovala v zasiahnutej oblasti pred zemetrasením;
  • v čom sa odlišujú záchranné akcie v Turecku a Sýrii;
  • či sa nešťastie dotklo utečencov, ktorí v regióne žijú;
  • či turecký prezident Erdoğan využije tragédiu vo svoj prospech.

Opísali by ste najskôr, ako vyzerala najviac zničená oblasť pred pondelkovým zemetrasením?

V oblasti mesta Gaziantep a provincie Hatay na tureckej strane žije najviac sýrskych utečencov v celom Turecku – zhruba milión a pol.

Turecko je v zásade fungujúci štát s pomerne funkčnou infraštruktúrou, v tomto ohľade problém nebol. Ale majú tam dlhodobé problémy s integráciou utečencov.

Téma utečencov zo Sýrie totiž v tureckej spoločnosti vzbudzuje veľké vášne, o to viac teraz, keď sa blížia voľby (plánované sú na 14. mája – pozn. red.). Preto sa aj Turecko so Sýriou zbližujú.

Turecký prezident Erdoğan sa snaží vyslať do spoločnosti signál, že ho utečenecká téma trápi. Opozícia ho totiž obvinila z toho, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie