Denník N

Znova sa začne debata o najlepšom hráčovi histórie. LeBron James prekonal 40-ročný rekord

Hráč Los Angeles Lakers LeBron James reaguje po tom, ako prekonal basketbalovú legendu Kareema Abdula-Jabbara v NBA. Foto - TASR/AP
Hráč Los Angeles Lakers LeBron James reaguje po tom, ako prekonal basketbalovú legendu Kareema Abdula-Jabbara v NBA. Foto – TASR/AP

Americký basketbalista dal 38 bodov v zápase Los Angeles Lakers proti Oklahome a vytvoril nový rekord súťaže s hodnotou 38 390 bodov.

Všetko bolo naplánované tak, ako to dokáže len Hollywood.

LeBron James v noci prekonal rekord, o ktorom si mnohí mysleli, že je neprekonateľný. Pred zrakom Kareema Abdula-Jabbara sa stal v drese LA Lakers historicky najlepším strelcom NBA a opäť oživil debatu, kto je najlepším hráčom všetkých čias.

Zápas v Los Angeles sledovalo množstvo celebrít a významných osobností NBA. Ceny vstupeniek blízko palubovky sa pohybovali na úrovni 75-tísic amerických dolárov. Ako sa blížilo pokorenie historickej méty, tak sa zvyšoval aj dopyt po každom zápase, v ktorom mohol James rekord prekonať.

Napokon túto métu dosiahol v domácom prostredí proti tímu Oklahoma City Thunder. Lakers zápas prehrali 130:133, ale tentoraz to veľkú pozornosť nepútalo.

Na vyrovnanie rekordu Abdula-Jabbara bolo potrebných 35 bodov, na jeho prekonanie 36. Náznaky, že sa to stane práve proti Oklahome, už boli badateľné pri prvom vstupe do haly, keď James prišiel s čelenkou na hlave. S týmto doplnkom podáva o triedu vyššie výkony ako obvykle.

Tento detail si okamžite všimol iný hviezdny hráč Jayson Tatum z Bostonu Celtics, ktorý na Twitter napísal: „Došľaka, Bron má na sebe čelenku, dnes sa to stane.“

Predčasný koniec

Historický okamih prišiel necelých 11 sekúnd pred koncom tretej štvrtiny, keď svojím typickým pohybom – fadeaway jumperom (odskočením dozadu), dosiahol 38 388 bodov. Zápas sa prerušil na zhruba desať minút a pripravená ceremónia sa mohla začať.

Nechýbal zostrih úspešnej Jamesovej kariéry, gratulácie od komisára NBA Adama Silvera, mnohých osobností basketbalového a spoločenského života a hlavne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie