Denník N

Imreczeho po prvý raz odsúdili, za úplatky od Suchobu dostal podmienku a peňažný trest 200-tisíc

František Imrecze. Foto N - Vladimír Šimíček
František Imrecze. Foto N – Vladimír Šimíček

V prípade „žltý papierik“ zobral bývalý riaditeľ finančnej správy úplatok 50-tisíc eur a ďalšie desaťtisíce dohodol s Michalom Suchobom pre svojich podriadených. V rámci dohody o vine a treste dostal peňažný trest 202-tisíc eur a päťročnú podmienku s viacerými obmedzeniami.

Bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze doposiaľ chodieval na Špecializovaný trestný súd v pozícii svedka. Vo štvrtok to bolo iné. Po prvý raz prišiel v pozícii obvineného. Na súd si išiel priamo po rozsudok.

Sudkyňa Pamela Záleská rozhodla o dohode o vine a treste, ktorú Imrecze uzavrel so špeciálnou prokuratúrou. Prokurátor Ondrej Repa ju predložil na schválenie ešte v polovici decembra.

Imrecze sa s prokurátorom dohodli na päťročnej podmienke a peňažnom treste 202-tisíc eur. Túto sumu už Imrecze skôr vydal vyšetrovateľom, takže by mala prepadnúť štátu.

Je to dostatočný trest?

Sudkyňa Pamela Záleská označila trest pre Františka Imreczeho za primeraný aj preto., že poskytnuté benefity sú vyvážené tým, ako spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní – keďže aj na základe jeho výpovedí objasňujú podstatne závažnejšiu trestnú činnosť.

Ide o historicky najvyšší peňažný trest uložený v Slovenskej republike, zdôraznil po rozhodnutí prokurátor Ondrej Repa. „Táto suma bola určená primerane k závažnosti skutkov,“ dodal s tým, že obvinený deklaroval, že je schopný to zaplatiť. Trestný zákon umožňuje uložiť peňažný trest od 160 do 331 930 eur.

Sudkyňa nemala voči výške podmienky a peňažného trestu výhrady. Upravila však obmedzenia, ktoré Imreczeho čakajú počas skúšobnej lehoty.

Nebude sa môcť kontaktovať ani stretávať s podnikateľom Michalom Suchobom a ani s úradníkmi, ktorých podplácal. Okrem toho raz do roka počas skúšobnej lehoty bude musieť chodiť na pojednávania Špecializovaného trestného súdu o prípadoch prijímania úplatku či podplácania. Musí sa zúčastniť aj na výchovnom programe zameranom na odstránenie negatívnych dôsledkov korupčného správania.

Dohoda o vine a treste súvisí s prípadom, v ktorom bol obžalovaný z prijímania úplatku. Kauza je známa pod názvom „žltý papierik“.

Na papierik Imrecze pri odchode z finančnej správy napísal päť mien aj so sumami. Boli to mená lojálnych úradníkov, ktorým sa chcel poďakovať za spoluprácu. Papierik odovzdal podnikateľovi Michalovi Suchobovi z firmy Allexis, ktorá profitovala na tendroch na finančnej správe.

Suchoba mu odovzdal 200-tisíc eur, ktoré s Imreczem rozdelili úradníkom. Z peňazí si bývalý riaditeľ finančnej správy nechal 50-tisíc eur – preto ho teraz odsúdil súd za prijímanie úplatku.

Výška peňažného trestu je teda štvornásobkom úplatku, ktorý si nechal.

Sudkyňa Záleská pri zdôvodnení rozsudku zdôraznila, že „korupcia je absolútne toxickým javom.“ Odsúdenému Imreczemu povedala, aby šíril osvetu a preukázal ľútosť, ktorú v konaní prejavil. „Obvinený bude povinný nájsť si spôsob, metódu, aby na niektorom z výchovných projektov preukázal, že svoju nápravu myslí vážne,“ dodala.

Vypovedá o Ficovi, Brhelovi, Výbohovi aj Pellegrinim

Imrecze je jedným z kľúčových spolupracujúcich obvinených, ktorý odkrýva korupčnú sieť za čias vlád Roberta Fica. Vypovedá vo viacerých prípadoch, dôležité sú jeho výpovede o tom, ako Robert Fico spolu s Norbertom Bödörom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Slovensko

Teraz najčítanejšie