Denník N

Veľvyslanec pri NATO: Dodávka tankov ukazuje dve veci. Rusko už nie je strašidlo a Ukrajina musí vyhrať

Slovenský veľvyslanec pri NATO Peter Bátor. Foto N - Tomáš Benedikovič
Slovenský veľvyslanec pri NATO Peter Bátor. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vraví sa, že keby každý štát dal pomerovo toľko čo Východoeurópania, tak dnes by už žiadna vojna nebola. Hlas východnej časti Európy je dnes silnejší, rozpráva slovenský veľvyslanec pri NATO Peter Bátor.

Slovenský veľvyslanec pri NATO Peter Bátor sa v sídle Aliancie venuje vojne na Ukrajine každý deň. Osobne ju zažil posledný rok dvakrát.

„Stáť v lete v Charkive na sídlisku, ktoré je niekoľkonásobne väčšie ako Petržalka, a vidieť všetky tie zničené byty, kde nie je ani noha, kde je strašné ticho a človek má pocit, že sa zobudil v postapokalyptickom filme,“ hovorí slovenský diplomat o tom, čo ho zasiahlo na Ukrajine počas vojny najviac.

Rozprávali sme sa:

  • o tom, či čaká Ukrajinu ďalšia veľká ruská ofenzíva;
  • s akými scenármi pracujú v NATO a ktorý je ten najhorší;
  • ako sa zo Slovenska počas vojny stala krajina s úplne iným imidžom;
  • o padaní tabu v poskytovaní zbraní Ukrajine;
  • o silnejšom vplyve východoeurópskych krajín;
  • o pripravenosti Aliancie na vojnu.

V posledných týždňoch sa veľa špekuluje o novej ruskej ofenzíve. Aké máte informácie v NATO, hovorí sa o tom?

Samozrejme, z toho, čo môžeme povedať, s nejakou ofenzívou sa vždy počíta. Rozprávame sa o každom možnom scenári, ktorý sa môže objaviť. Už viackrát sa však ukázalo, že hoci máte dobrú analýzu, nakoniec sa to udialo úplne inak. Je to vojna a v nej nikdy neviete na sto percent predpokladať, čo sa stane. Aktuálne Rusko zvýšilo svoju bojovú činnosť, testuje Ukrajinu na mnohých miestach a dá sa očakávať, že sa tento tlak bude zvyšovať. Ale vzhľadom na súčasné podmienky na fronte – aj čo sa týka pôdy a aktuálnej vyzbrojenosti ruskej armády –, neočakávam zásadný prielom alebo masívnu ofenzívu na výročie vojny. Oveľa väčší vývoj by som očakával na začiatku jari.

Hovorí sa aj o druhej vlne mobilizácie v Rusku. Stále majú málo vojakov? 

Ruská mobilizácia vôbec neprestala, len nie je taká vypuklá. Nie je ani také dôležité, koľko tých vojakov, či 500- alebo 100-tisíc majú, ale ako sú vycvičení a vystrojení. Rusi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie