Denník N

Najlepšia odpoveď na terorizmus? Vráťme sa do normálu

Foto – TASR
Foto – TASR

Terorizmus v Spojených štátoch v priebehu desaťročia zabil 42 ľudí. Zbrane a dopravné nehody za jediný rok 65-tisíc.

Diskusiám v Davose často dominuje ekonomika a ani tento rok to nie je iné. Lenže šok z teroru v Paríži stále trvá a debata na Svetovom ekonomickom fóre sa často zvrtne na radikálny islam.

Už v minulosti som tvrdil, že riešením nie je zintenzívnenie amerických vojenských intervencií na Blízkom východe. Aká je teda správna odpoveď?

Problém je hlboký a štrukturálny. Arabskému svetu desaťročia vládli represívne (zväčša sekulárne) diktatúry, ktoré splodili extrémistické (poväčšine náboženské) opozičné hnutia. Čím represívnejší bol režim, tým radikálnejšia bola opozícia.

Jej jazykom sa stal islam, pretože sa nedal umlčať ani cenzurovať. Starý arabský svet sa dnes rúca, čo viedlo k nestabilite a vzostupu džihádistických skupín.

V priebehu uplynulých desaťročí sa ideológia radikálneho islamizmu globalizovala. Spočiatku bola povzbudzovaná saudskými peniazmi a arabskými disidentmi, imámmi a intelektuálmi, ale potom si začala žiť vlastným životom.

Dnes je z nej ideológia hnevu, nespokojnosti a násilného odporu malého počtu mladých moslimských mužov po celom svete. Túto rakovinu môžu vyliečiť iba moslimovia, obzvlášť Arabi.

Neznamená to, že Západ je bezbranný. Washington a jeho spojenci môžu podporovať umiernených moslimov, pomáhať im modernizovať ich spoločnosti a integrovať tých, čo to budú robiť. Ale to je dlhodobá úloha. Medzičasom si Západ musí osvojiť štvorbodovú stratégiu: spravodajstvo, antiterorizmus, integrácia a nezlomnosť.

Prvá línia obrany

Spravodajské služby tvoria prvú líniu obrany, ale sú kľúčové aj pre útok. Potrebujeme vedieť, kde džihádisti a potenciálni džihádisti sú a čo plánujú.

Znamená to využívať sofistikované technológie na sledovanie rôznych druhov komunikácie, ale znamená to tiež – a toto je kľúčové – aj rozvíjanie dobrých vzťahov s rôznymi komunitami. Väčšina profesionálov na vymáhanie práva vám potvrdí, že kľúčom je vytvorenie dôvery – a vzájomných vzťahov – s miestnymi moslimskými komunitami, aby ste rýchlo dokázali identifikovať tých, čo môžu predstavovať hrozbu.

Buď chytiť, alebo zabiť

Protiteroristické operácie sú pokračovaním spravodajstva. Ak už viete, kde zlí chlapci sú, potom ich chyťte alebo zabite. Ľahšie sa to povie, ako urobí, ale Spojené štáty a ich západní spojenci už s touto taktikou dosiahli významné úspechy – nielen vo vojnových zónach ako je Afganistan či Pakistan, ale aj pri odhaľovaní útokov na mestá ako sú Paríž a Londýn ešte pred ich uskutočnením.

Všetky protiretoristické postupy majú svoje slabiny. Na oblohe drony vyzerajú neškodne, ale na zemi nevyhnutne spôsobujú obete medzi civilistami. Operácie špeciálnych jednotiek sú síce presnejšie, ale hrozia pri nich obete na strane Západu.

V rozhovore vo Foreign Affairs z roku 2013 penzionovaný generál Stanley McChrystal povedal: “Američania musia pochopiť, že keby sme používali naše technologické kapacity ľahkomyselne – nemyslím, že to robíme, ale vždy existuje nebezpečenstvo, že sa to stane – potom by sme nemali byť prekvapení, ak niekto odpovie po svojom, čo je v našom prípade samovraždený bombový atentát v Central Parku, pretože to je to, čím dokážu reagovať.”

Krv a pôda

Integrácia je to, v čom sa Amerike darí a s čím Európa zápasí. Amerika nemala po 11. septembri toľko problémov, ako jej predpovedali, pretože jej moslimská komunita je integrovaná, lojálna a zväčša vyznáva americké hodnoty. Európa stále čelí obrovským ťažkostiam pri začleňovaní nových členov spoločností, ktoré dlho definovala krv a pôda.

Vrátiť sa do normálu

A napokon nezlomnosť. Terorizmus je neobyčajná taktika. Nefunguje, ak sa nenecháme terorizovať. Terorizmus nebude mať želaný efekt, ak dokážeme vystrieť chrbát a vrátiť sa do normálu. Nie vždy sa nám to podarilo. V uplynulých mesiacoch sme prehnane reagovali na videá Islamského štátu s popravami zajatcov, čo je presne ten dôvod, pre ktorý vznikli.

Útoky v Paríži boli barbarské, rovnako ako tie v Ottawe , Sydney, Londýne a Madride a Fort Hoode. No mali by sme si udržať nadhľad a ten nám pomôže udržať, ak budeme pamätať na čísla. Podľa Globálnej databázy terorizmu zomrelo v priebehu dvanástich rokov od 12. sepembra 2001 do konca roka 2013 v dôsledku teroristických útokov na pôde Spojených štátov 42 Američanov. (Šiesti z nich boli obeťou hrozného útoku na sikhský chrám v Milwaukee z roku 2012.)

No len v roku 2011 podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zomrelo strelnou zbraňou 32 351 Američanov. Pri dopravných nehodách 33 783.

Takže “zachovajte pokoj a pokračujte” je viac než len slogan na tričku.

Autor je americký politológ a novinár
© Washington Post

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie