Denník N

K zániku civilizácie Chetitov prispelo trojročné sucho. Egypťania sa z toho skúšali poučiť, tiež to môžeme skúsiť

Pozostatky brány so sfingami pri vchode do chetitského hlavného mesta. Foto - Wikipédia/Bernard Gagnon (CC BY-SA 3.0)
Pozostatky brány so sfingami pri vchode do chetitského hlavného mesta. Foto – Wikipédia/Bernard Gagnon (CC BY-SA 3.0)

Udalosti spred tritisíc rokov nemusia byť zásadne odlišné od roku 2023, hovoria odborníci.

„Nemám žiadne zrno vo svojej krajine,“ napísala pred vyše tritisíc rokmi chetitská kráľovná egyptskému panovníkovi Ramzesovi II. na odkaze v podobe hlinenej tabuľky.

Takáto informácia spojená s prosbou o pomoc bola trochu zvláštna, pretože Chetitská ríša a Egypt sa len krátko predtým stretli v konflikte, ktorý vyvrcholil veľkou bitkou pri sýrskom meste Kadeš.

Bitka sa síce skončila podpisom prvej zaznamenanej mierovej zmluvy v histórii, no takáto prosba aj tak naznačovala, že sa v ríši deje niečo vážne a nezvyčajné.

Také nezvyčajné, že aj keď Ramzes potraviny poslal, v priebehu 12. storočia pred naším letopočtom Chetitská ríša, ktorá sa nachádzala na území dnešného Turecka, zmizla. Ku dnu stiahla aj svojich susedov a geopolitické otrasy prispeli aj ku koncu Starovekého Egypta.

Vedcov aj laikov teda prirodzene zaujíma, čo sa stalo, keďže dovtedy bola oblasť v rozpuku a príslovie „v najlepšom treba skončiť“ pravdepodobne nepatrí k tým obľúbeným.

Podľa najnovšej štúdie uverejnenej v časopise Nature to vyzerá, že ku koncu ríše významne prispela zmena klímy, konkrétne trojročné sucho. Autori štúdie však hovoria okrem iného aj o tom, že to, čo sa stalo pred tritisíc rokmi, nemusí byť zásadne odlišné od roku 2023.

Strom borievky ako svedok

Výskumníci z Cornell University v USA skúmali dlhoveké borievky, ktoré v období takzvaných „vlčích časov“ v regióne rástli a obdobie rozkladu zažili. Neskôr, okolo roku 748 pred naším letopočtom, boli použité na vybudovanie drevenej stavby juhozápadne od Ankary – pravdepodobne išlo o hrobku pre príbuzného frýgického kráľa Midasa.

Z náleziska smerovali zvyšky borievok do vedeckého laboratória, kde sa po ich analýze zistilo, že v rokoch 1198, 1197 a 1196 p. n. l. zažili extrémne sucho.

Stromy tak poslúžili ako paleoklimatický svedok doby, a to hneď dvoma spôsobmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Klimatická kríza

Veda

Teraz najčítanejšie