Denník N

Chce byť prezident aj astronaut súčasne. Deväťročný Američan vyštudoval strednú školu

Píše Praveena Somasundaramová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Už vo veku ôsmich rokov mal v hlave dlhý zoznam vecí, ktoré by chcel dosiahnuť, keď vyrastie.

David Balogun chcel byť učiteľ, astronaut, inžinier a prezident. Svojej učiteľke Cody Derrovej v septembri 2021 povedal, že v ideálnom prípade by to chcel stíhať všetko naraz.

Ešte predtým mal však naliehavejší cieľ: chcel doštudovať strednú školu pred dovŕšením 10. narodenín, teda o osem rokov skôr, než sa to podarí bežnému študentovi.

Teraz to dokázal. 9-ročný chlapec z Bensalemu v Pennsylvánii získal úplné stredoškolské vzdelanie na súkromnej online škole Reach Cyber Charter School. Svoj cieľ splnil skôr, než plánoval – asi rok po tom, čo celé Derrovej učivo pre ôsmy ročník zvládol za jeden semester.

„Mama mi vravela: ‚Vieš, že ak sa budeš snažiť a tvrdo pracovať, môžeš školu dokončiť už v deviatich rokoch. My ťa budeme podporovať,'“ hovorí pre Washington Post. „Tak som jej teda povedal: ‚Vyštudujem ako 9-ročný.'“

David, ktorý miluje lego a stavanie robotov, sa poďakoval svojim rodičom, Bohu a ľuďom v škole, ktorí mu pomohli dosiahnuť tento cieľ.

Slnečnú sústavu poznal ako štvorročný

Ronya Balogunová si nevie spomenúť, kedy si po prvý raz uvedomila, že jej syn sa dokáže prakticky čokoľvek naučiť výrazne rýchlejšie než jeho rovesníci.

Pozoruje to po celý jeho život.

David si počas raného detstva zamiloval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie