Denník N

Do boja posielajú vojakov, ktorých nič nekryje. Ako môže vyzerať veľká ruská ofenzíva

Ukrajinskí vojaci pripravujúci sa v Zaporižžskej oblasti. Foto - Heidi Levinová/Washington Post
Ukrajinskí vojaci pripravujúci sa v Zaporižžskej oblasti. Foto – Heidi Levinová/Washington Post

Ukrajinci sa pripravujú na tri najreálnejšie scenáre.

Píšu Steve Hendrix a Serhij Koroľčuk, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Valentyn Lymarenko a jeho pešia jednotka majú už za sebou rok bojov, no v zasnežených zákopoch sa teraz pripravujú na ich novú fázu: dlhoočakávanú ruskú ofenzívu.

„Vieme, že prídu,“ hovorí Lymarenko počas nácviku streľby. „Nevieme však odkiaľ.“

Zatiaľ čo Moskva sa snaží zvrátiť priebeh vojny, ktorá doteraz z veľkej časti zlyhala, Ukrajinci čakajú na kremeľské ťahy. Zostáva však záhadou, kde Rusko zasadí svoj úder, čo prinútilo Kyjiv rozmiestniť svoje jednotky na rozsiahlom fronte siahajúcom od Bieloruska až po Čierne more.

Ukrajinské velenie musí byť pripravené na rôzne scenáre. Bojovať sa môže na močaristom severe; na východe, kde hrozia ťažké pouličné boje; aj na južných stepiach, kde prakticky nerastú stromy.

Každý terén predstavuje špecifické výzvy a možnosti pre ruských útočníkov aj ukrajinských obrancov, ktorí sa Rusov pokúsia vyhnať.

Ukrajinskí vojaci nacvičujú evakuáciu zraneného kolegu zo zákopu. Foto – Heidi Levinová/Washington Post

Ukrajinskí predstavitelia varujú, že Rusko môže svoj útok spustiť počas najbližších dní, možno aj hodín, keďže sa blíži 24. február, teda výročie začiatku invázie.

Zdá sa, že teraz prebiehajú akési preteky. Ruské sily chcú splniť požiadavku prezidenta Vladimira Putina, aby znovu získali dynamiku a dobyli viac ukrajinského územia. Ukrajina zase čaká na dodávky ďalších západných zbraní, ktoré by jej opäť mohli pomôcť potlačiť ruský nápor.

Ukrajina je neoblomná vo svojom cieli vytlačiť Rusko z celého svojho územia vrátane Krymu – polostrova s rozlohou približne 27-tisíc kilometrov štvorcových, ktorý Rusko okupuje od roku 2014.

Pokým však neprídu prisľúbené tanky, munícia a systémy protivzdušnej obrany, podľa vojenských expertov ukrajinské jednotky nateraz zostanú v obranných pozíciách, ktoré nadobudli po jesennej protiofenzíve pri Charkive a Chersone.

„Zdá sa, že vyčkávame,“ hovorí vojak Andrij, ktorý bojuje na východe Doneckej oblasti, kde Rusi v posledných dňoch zintenzívnili ostreľovanie. Pre bezpečnostné riziká uvádzame len jeho krstné meno.

Skúmajú aj nečakanú možnosť

Podľa šéfa ukrajinského vojenského spravodajstva a možného budúceho ministra obrany Kyryla Budanova je najpravdepodobnejším miestom, kde by Rusi mohli zaútočiť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie