Denník N

Prečo sa Rastislav Káčer mýli a jeho slová znamenajú naozaj problém

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Káčerovo správanie vyvoláva príliš veľa otáznikov a on namiesto toho, že by verejnosti poskytol vysvetlenie, pustil sa do hádky s Matovičom a Gyimesim približne na rovnakej komunikačnej úrovni, akú reprezentujú oni dvaja.

Keď v apríli minulého roka Boris Kollár v diskusnej relácii Markízy hovoril o tom, že Viktor Orbán s Vladimirom Putinom si o chvíľu rozparcelujú Slovensko, bol to z jeho strany politicky zrozumiteľný krok. Nie elegantný alebo štátnický, keďže sám musel veľmi dobre vedieť, že jeho výrok je značne prehnaný a ide proti skutočným záujmom Slovenska, ale politicky zrozumiteľný. Kollár totiž pravidelne brnká na nacionalistické struny a rád straší nereálnymi hrozbami – veď sa stal parlamentným politikom tak, že nás chcel ochrániť pred utečencami, ktorí tu vlastne nikdy neboli.

Keď sa v rovnakom duchu o „maďarskej hrozbe“ vyjadruje politik ako Rastislav Káčer, je to oveľa menej zrozumiteľné. Káčer taktiež v politickej relácii Markízy vyhlásil, že ak by Putin bol úspešný na Ukrajine, Maďarsko by uplatňovalo územné nároky voči Slovensku, a táto hrozba je aktuálna aj dnes. Nebol konkrétnejší, no dodal, že má v trezore hrubú spravodajskú zložku k tejto téme.

Káčer však nie je populistický politik, ale dlhoročný, skúsený diplomat, ktorý hovorí síce často priamočiarejšie ako mnohí jeho kolegovia, považuje sa však za uznávaného profíka. Tým menej pochopiteľné je, prečo rozpráva veci, o ktorých sám musí vedieť, že sú nereálne.

Predtým, ako sa dostaneme ku Káčerovým možným motiváciám a potenciálnym dôsledkom jeho správania, musíme vysvetliť, prečo nemá minister zahraničných vecí tentokrát pravdu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rastislav Káčer

Komentáre

Teraz najčítanejšie