Denník N

Invalid prekračuje všetky hranice. Ale konečne tu je slovenská komédia, ktorá nie je toporná a trápna

Foto - CinemArt SK
Foto – CinemArt SK

Priznajme si to, nevieme nakrúcať filmové komédie. Možno to súvisí s našou povahou. Na rozdiel od Čechov a Moravanov, pre ktorých je humor esenciou ich bytia, my Slováci máme sklon k drámam, ktoré si navyše v živote často vytvárame sami.

Aj preto sa u nás točí oveľa menej komédií, a keď sa do toho nakoniec pustíme, výsledok je akýsi toporný a trápny. Tých naozaj dobrých humorných filmov tu vzniklo vlastne iba zopár. Pacho, hybský zbojník (1975), Utekajme, už ide! (1986), no potom už musíme loviť v pamäti. Márne. Štatistiky nepustia.

Konečne však nastal čas, aby týmto trendom niekto zamával. Aj my máme právo sa do sýtosti zasmiať a netrápiť sa pri slovenských filmoch s hlbokými posolstvami a sociálnymi drámami, na ktoré takmer nikto nechodí. Odpoveď prichádza v podobe novej komédie Invalid, o ktorej sa šírili dobré chýry už pred premiérou. A je to skutočne šok.

Skvelé postavy, skvelí herci

Režisér Jonáš Karásek, kameraman Tomáš Juríček a producent aj scenárista Maroš Hečko už spolu urobili Kandidáta (2013) a Amnestie (2019), teraz medzi seba pribrali scenáristu Tomáša Dušičku (Slovenský panteón, Horná Dolná).

Spolu urobili čiernu crazy komédiu, ktorá po celý čas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie