Denník N

Veľká epidémia osýpok na Slovensku nehrozí, lokálne sa vírus môže šíriť medzi nezaočkovanými deťmi

Ilustračné foto – Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Zaočkovaní sa báť nemusia, vysvetľuje infektológ Peter Sabaka. Celková zaočkovanosť povinnou vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole je na Slovensku nad 95 percent, masívne šírenie preto nehrozí.

Na Slovensku sa po štyroch rokoch objavili dva nové prípady osýpok u malých detí v Bratislave. Proti osýpkam neboli zaočkované – deväťmesačné dieťa zatiaľ nedostalo povinnú vakcínu pre nízky vek, dvojročné dieťa pre zdravotné kontraindikácie. Proti osýpkam sa očkuje v 15. až 18. mesiaci života.

„V prvom prípade išlo o import ochorenia zo zahraničia. Druhý prípad bol zrejme v epidemiologickej súvislosti, k prenosu došlo pravdepodobne na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb v Bratislave 18. januára,“ vysvetľuje úrad verejného zdravotníctva. Rodičov neočkovaných a neúplne očkovaných detí, ktorí boli v tom čase na detskej pohotovosti, vyzval, aby sledovali zdravotný stav svojich detí. K ďalšiemu šíreniu zatiaľ nedošlo.

Osýpky patria u detí medzi najzávažnejšie vírusové ochorenie, šíria sa vzduchom, najmä medzi neočkovanými ľuďmi.

Pediatri sa sťažujú na rodičov

Na to, aby sa na celom Slovensku či v jednotlivých krajoch nezačala epidémia, je potrebná aspoň 95-percentná zaočkovanosť populácie. Ak by sa aj objavili prípady infekčných ľudí, pri takejto vysokej zaočkovanosti sa ochorenie nezačne šíriť vo veľkom.

Výsledky z minuloročnej kontroly zaočkovanosti detskej populácie na Slovensku sa ešte len spracúvajú, posledné úplné dáta sú k 31. augustu 2021. Zaočkovanosť sa vtedy dostala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie