Denník N

Ráno s NHL: Ako sa dá naschvál prehrať, keď sa hráči snažia? Opýtajte sa generálnych manažérov

Kluby tento rok motivuje k prehrávaniu možnosť získať na drafte mimoriadne talentovaného Connora Bedarda. Foto - TASR/AP
Kluby tento rok motivuje k prehrávaniu možnosť získať na drafte mimoriadne talentovaného Connora Bedarda. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

keď komisár NHL Gary Bettman prednedávnom povedal, že neverí tomu, že kluby vypúšťajú zápasy, stretlo sa to s posmeškami. Nevšimol si, čo robí v tejto sezóne Chicago? Zabudol na Buffalo z roku 2015?

Slabé tímy sa každý rok snažia skončiť čo najhoršie, aby mali na drafte lepšiu pozíciu, vybrali si na ňom najväčšie talenty a boli silné v budúcnosti. V niektorých rokoch je snaha prehrávať, ktorej sa v angličtine hovorí tanking, menej okatá, no keď je na drafte k dispozícii výnimočný hráč, kluby celkom zjavne bojujú o posledné miesto.

Zo správania Buffala Sabres z roku 2015, keď bol na drafte Connor McDavid, sa dá predpovedať, čo budú najslabšie kluby robiť v najbližších týždňoch. Po ôsmich rokoch totiž opäť niekto získa generačný talent, ktorý zmení budúcnosť celého klubu – Connora Bedarda. Takéhoto hráča nezískate žiadnou výmenou, musíte ho len draftovať.

Príklad Buffala je však aj upozornením, že táto taktika nemusí vyjsť. Hoci Buffalo v roku 2015 skončilo posledné, pri draftovej lotérii nemalo šťastie a nakoniec si vyberalo až ako druhé. Získalo síce kvalitného hokejistu Jacka Eichela, no pre celý klub to bolo veľmi frustrujúce, keďže McDavid skončil v Edmontone.

Mimochodom, vedeli ste, že Sidney Crosby veľmi túžil hrať za Montreal? Draftová lotéria ho však poslala do Pittsburghu. Hráč si v NHL nevyberá, aj o Bedardovom pôsobisku možno na celú kariéru sa rozhodne počas aprílovej draftovej lotérie. Dovtedy budú najslabšie kluby robiť všetko pre to, aby skončili v tabuľke čo najhoršie, a teda mali čo najvyššiu percentuálnu šancu na zisk Bedarda.

V noci nastúpili šiesti Slováci, Jaroslav Halák chytal pri víťazstve Rangers a Tomáš Tatar dvakrát skóroval pri prehre 2:3 s Minnesotou po nájazdoch.

Marián Studenič dobrým výkonom v druhom zápase za Dallas zabojoval o miesto v NHL. Za 8 minút a 7 sekúnd v štvrtom útoku stihol jednu strelu a jeden hit, no najmä vďaka svojej rýchlosti bol nebezpečný. Takto vybojoval pre svoj tím presilovú hru:

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania. Môžete ho odoberať aj e-mailom.


Ako sabotovať vlastný tím

Ak kluby chcú prehrávať, ako je potom možné, že dovtedy beznádejne posledné Chicago v januári malo obdobie, keď vyhralo šesť zo siedmich zápasov? Odpoveď je pomerne jednoduchá –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie