Denník N

Marián Leško: Smer vytvoril zločinný systém, súd by mal stranu rozpustiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaliňák zo seba robí totálneho idiota, ale nič iné mu už nezostáva, hovorí politický analytik a komentátor Marián Leško.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze je ďalší právoplatne odsúdený vysoký predstaviteľ štátu za korupciu. Súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú s ním uzavrel prokurátor. Dostal päťročnú podmienku, peňažný trest 202-tisíc eur, rôzne obmedzenia a za povinnosť dostal robiť protikorupčnú osvetu. Ako ste prijali túto informáciu? 

Ako ďalšie súdne potvrdenie, že za vlád Smeru sme tu mali systémovú korupciu, ktorá bola hierarchicky vedená. Každý člen, ktorý sa na nej podieľal, mal príjmy podľa toho, kde sa v tej hierarchii nachádzal. Od roku 2006 sme písali články, že je tu takýto systém, že je to očividné a do očí bijúce. Teraz nám po toľkých rokoch dávajú za pravdu aj rozsudky súdov. Už to nie sú len novinárske tvrdenia, podozrenia trestnoprávneho charakteru, ale právoplatné rozsudky súdu potvrdzujúce, že systémová korupcia za Smeru bola organickou súčasťou vládnutia.

Bývalý minister vnútra za Smer Robert Kaliňák však hovorí, že taštička s 50-tisíc eurami, ktoré dostala bývalá prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová v byte Františka Imreczeho od podnikateľa Suchobu pri odchode z funkcie, nebol úplatok, ale poďakovanie za roky práce. Dá sa povedať, že teraz už konečne chápeme, prečo Kaliňák roky hovoril, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje?

Či chcem, alebo nechcem, dlhé roky pozorujem pána Kaliňáka a prišiel som na to, že kým to ide, obhajuje neobhájiteľné tak, že robí z poslucháčov, divákov a verejnosti hlupákov. Ale keď to už nejde, siahne po poslednom prostriedku, a to takom, že robí hlupáka sám zo seba. Ten, kto dal úplatok, povedal „bol to úplatok“ a tá, ktorá ho prijala, povedala „bol to úplatok“ a povedal to aj sudca, ktorý má prístup ku všetkému. Iba pán Kaliňák povie, že to bolo poďakovanie za dobrú prácu. Urobil zo seba úplného idiota, lebo nič iné už mu nezostáva. To je posledné útočisko darebákov: keď už nemajú veci ako vysvetliť, tak zo seba urobia úplných cvokov.

Mohlo by toto jeho ponímanie reality vysvetľovať aj to, prečo nikomu nepovedal, že slovenský vládny špeciál bol použitý na únos vietnamského občana? V Nemecku odsúdili už druhého člena komanda, ktoré ho unieslo. Dostal päť rokov a Kaliňák hovorí, že doteraz nechce veriť, že by ho vietnamský minister vnútra, ktorý letel slovenským vládnym špeciálom, oklamal. 

Pán Kaliňák nemá problém s vnímaním reality, on ju vidí presne tak ako my. A možno aj z toho má, keď odpovedá na otázky novinárov alebo keď diskutuje v televízii, také tie oči. On tú realitu vidí, len ju nemôže priznať a musí ju opisovať nejako inak. Keď povedal, že nechce veriť tomu, že ho ten minister oklamal, tak tomu ani ja neverím. To nebolo tak, že zo seba nechal urobiť nevedomého spolupracovníka, to bolo zorganizované a pripravené. Pozrime sa na to z pohľadu vietnamského ministra vnútra a tajnej služby, ktorá sem s ním prišla. Keby sme my dvaja boli ministrami vnútra vietnamskej komunistickej vlády, neriskovali by sme, že vyrazíme na nejaké Slovensko do schengenského priestoru s tým, že nám niekto privezie uneseného Vietnamca a my nemáme lietadlo a premyslený spôsob jeho prepravy z Bratislavy preč. Išiel by minister vnútra a podšéf tajnej služby do takého rizika, na blind, veď keď pánboh dá, tak to vyjde?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Rozhovory

Únos vietnamského občana

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie