Denník N

Maradonov priateľ: Poviem vám pravdu, prečo prišiel do Neapola. Nebude to romantika, na akú ste zvyknutí

Diego Maradona je dnes v Neapole bohom. Foto - TASR/AP
Diego Maradona je dnes v Neapole bohom. Foto – TASR/AP

Ciccio Marolda bol 5. júla 1984 na štadióne San Paolo v Neapole, keď klub predstavoval hráča, ktorý bol už vtedy svetovou hviezdou a dodnes je v meste za boha.

Na Diega Maradonu bolo vtedy zvedavých 80-tisíc ľudí. Mal biele tričko aj tenisky, bledomodré tepláky. Uprostred ihriska, v obkolosení novinárov a fotografov, párkrát zažongloval, a keď loptu vykopol do vzduchu, štadión takmer vybuchol.

„Bol som jeho priateľ, viem to veľmi dobre. Jeho vzťah s fanúšikmi Neapola bol úprimný a vrúcny od prvého momentu,“ vraví legendárny neapolský novinár Marolda. Maradona napokon získal s Neapolom historicky prvý titul, k ďalšiemu Neapol kráča aj v tejto sezóne v zostave so Stanislavom Lobotkom.

„Maradona by bol na tento Neapol nesmierne pyšný, a hneď takto z miesta viem s určitosťou povedať, že by ho chcel aj trénovať,“ vraví Marolda.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • Prečo v skutočnosti Diego Maradona prijal ponuku prestúpiť do Neapola.
  • Ako vyzeralo mesto Neapol a jeho obyvatelia, keď vyhral titul s Diegom Maradonom.
  • Ako zareagovala neznáma žena, ktorá okríkla nad ránom neznámeho muža, keď ju zobudil spevom, keď zistila, že ide o Diega Maradonu.
  • Akú pozíciu v histórii Neapola má podľa Maroldu Marek Hamšík.
  • Ako vníma Stanislava Lobotku a čo mu podľa neho najviac pomohlo.

Akí blízki ste si boli s Diegom Maradonom?

Boli sme priatelia, nad rámec profesionálneho vzťahu. Hlavne po tom, čo dal Neapolu zbohom, som si vypracoval s Diegom skvelé priateľstvo. Spája ma s ním obrovské množstvo skvelých spomienok.

Aký človek bol?

Diego bol jednoduchý, pokorný, nápomocný a viac než čokoľvek, veľmi štedrý chlapík. A práve pre štedrosť ho mnohí zneužívali. Samozrejme som ho poznal, už keď prichádzal do Neapola, a čakal som ho na štadióne San Polo, kde bolo so mnou ďalších osemdesiattisíc fanúšikov. Spomínam si na obrovské množstvo vecí, hlavne na jeho úsmev a radosť, keď som ho navštívil osemkrát v Argentíne a on spomínal na neapolské dni. Keď hovoril o majstrovskom titule, spoluhráčoch, o meste, o fanúšikoch.

Ako si spomínate na to, keď Maradona prišiel do Neapola? Keď som sa v minulom roku rozprával s fanúšikmi, najviac si vážili, že prišla svetová hviezda z Barcelony do vtedy slabšieho Neapola.

Jeho vzťah s fanúšikmi Neapola bol úprimný a vrúcny od prvého momentu. Okamžite zavládla oslavná atmosféra. Neapol a Neapolčania, s ešte stále sa hojacimi ranami, fyzickými aj tými mentálnymi, po ničivom zemetrasení v roku 1980 a v zlej ekonomickej situácii, si z Maradonu urobili mesiáša, ktorý im prostredníctvom futbalu prinesie úspech a vykúpenie. A to aj dosiahol.

Prečo Maradona do Neapola vôbec prišiel?

Chcete počuť pravdu? Nuž dobre. Zostal úplne bez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Diego Maradona

Futbal

Rozhovory

Stanislav Lobotka

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie