Denník N

Chrám v Španielsku premenili na miesto pre skejterov

Vnútorné steny chrámu zdobia grafity. Foto – la iglesia skate
Vnútorné steny chrámu zdobia grafity. Foto – la iglesia skate

Z opusteného chrámu v severošpanielskom meste Llanera sa stalo obľúbené miesto pre mládež.

Na prvý pohľad vyzerá z ulice rovnako ako všetky katolícke kostoly. Cez vitrážne okná vniká do 100-ročného chrámu svetlo. Ak sa však na kostol v severošpanielskom meste Llanera pozriete zblízka, zistíte, že to vôbec nie je obyčajný chrám.

Kostol v románskom štýle zmenili a oživili jeho vnútornú štruktúru. Tam, kde boli niekedy lavice, je dnes dráha. Steny s odlupenými časťami farieb nahradili jasné farby. Miestna asociácia venujúca sa skejtbordingu zmenila za päť rokov opustený kostol na populárny skejtpark.

„Keď sme začali s týmto projektom, boli tu najmä ruiny,“ cituje Guardian Ernesta Fernándeza Reya. „Steny boli fľakaté, farba sa odlupovala a všade bolo množstvo prachu.“

Z opusteného chrámu obľúbené miesto

Chrám Svätej Barbary postavili v roku 1912 a navštevovali ho najmä robotníci z neďalekej továrne na muníciu. Keď sa však skončila španielska občianska vojna, kostol rakúskeho architekta Manuela de Busta sa prestal používať.

Miesto bolo opustené, kým na neho raz nenarazil Rey. Hneď ho zaujalo a chcel ho využiť na otvorenie svojho obchodu. Avšak kríza v krajine ho prinútila zmeniť svoje plány.

Rozhodol sa preto premeniť chrám na miesto svojej najväčšej záľuby, a to skejtbordingu. „Je tu skutočne veľmi zaujímavá architektúra s vysokými stropmi a množstvom svetla,“ povedal.

Projekt jediného zakrytého skejtparku hneď zaujal, najmä vzhľadom na počasie v oblasti, kde prší 200 dní v roku. Rey s priateľmi vytvoril asociáciu La Iglesia Skate na vyzbieranie financií a vybudovanie rampy.

Dokonca sa im podarilo vyzbierať viac peňazí, ako počítali, čo im umožnilo vybudovať väčší skejtpark, než s akým rátali. Nazvali ho chrám Kaos, otvorili ho na začiatku tohto roka a do kostola pritiahli veľa mladých ľudí.

Kostol premenili na miesto pre skejterov. Foto – designboom.com

Známy vďaka grafiti

O projekte sa dopočul aj madridský pouličný umelec Okuda San Miguel a keď uvidel fotky priestoru, chcel vnútorné steny kostola vymaľovať.

„Hneď som sa do toho zamiloval,“ uviedol vo videu o projekte. Následne vyzbieral dostatok financií na svoj projekt a pustil sa do zrealizovania svojej predstavy. „Je to akoby moja vlastná Sixtínska kaplnka,“ povedal.

Nástenné maľby na klenutých stropoch a stenách kostola tvoria najmä farebné geometrické a psychadelické vzory, ktoré hneď pútajú pozornosť.

Medzi nimi sa ukrývajú tváre, divoké zvieratá aj lebky. Odhalili ich tento mesiac a ľudia, ktorí vstúpia do chrámu, sa na ne nevedia vynadívať.

Podľa Reya si na ne mnohí ešte nezvykli. „Je to obrovské prekvapenie. Ale je to nádherné miesto na strávenie času.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie