Denník N

Minister Krajniak nezvláda pomoc ľuďom. Riešenie má pritom pod nosom

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Autor je ekonóm a expert Progresívneho Slovenska na sociálnu politiku

Za nedocenenú udalosť minulého týždňa považujem stretnutie, na ktorom si minister práce Krajniak vypočul od odborníkov a odborníčok na sociálne politiky, že pomoc ľuďom ohrozeným chudobou je v týchto krízových časoch nedostatočná. Stretávanie ministrov s odborníkmi je štandardnou záležitosťou. Vysoko neštandardné však je, keď sa takéto stretnutie udeje z iniciatívy prezidentky v Prezidentskom paláci a za účasti médií. Nedá sa ubrániť dojmu, že prezidentka zo svojej novej pozície autority nad odvolanou vládou implicitne, ale pritom veľmi priamo naznačuje, že minister práce nezvláda svoju agendu a potrebuje doučovanie a postrčenie správnym smerom.

Pravdou je, že náš sociálny systém nie je stavaný na krízy, keď treba doručiť rýchlu a adresnú pomoc zraniteľným domácnostiam. Zvyšovanie plošných sociálnych dávok je neadresné a drahé a pomoc v hmotnej núdzi je, naopak, cielená na príliš malú časť nízkopríjmových domácností. Chýba nám adresná sociálna dávka, ktorá pokrýva širší okruh domácností vrátane nižšej strednej triedy.

V mnohých krajinách spĺňa túto úlohu príspevok na bývanie. Jeho výška závisí nielen od príjmu domácnosti, ale aj od nákladov spojených s bývaním, čo umožňuje presnejšie cieliť pomoc na tie domácnosti, ktoré po zaplatení účtov za energie, prípadne nájom, majú problém vyžiť zo zostávajúceho príjmu. Sme jednou z posledných krajín Európskej únie, ktorá takýto samostatný príspevok nemá.

Na túto dieru v našom sociálnom systéme upozorňujú odborníci a odborníčky už roky. Upozorňuje na ňu revízia výdavkov na ohrozené skupiny z roku 2020, ktorú som písal ešte na ministerstve financií. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že bude hľadať riešenie, a dramatický nárast cien energií jej na to dal o dôvod navyše. Minister Krajniak však doposiaľ neurobil pre to absolútne nič.

V Progresívnom Slovensku sme sa preto rozhodli, že prídeme s vlastným riešením. Navrhli sme, aby štát uhrádzal domácnostiam náklady na bývanie, ktoré presiahnu 30 percent príjmu, až po nákladový strop, ktorý zabezpečí, že pomoc bude cielená na spodnú polovicu domácností podľa príjmu. Už v júni minulého roku náš poslanec Tomáš Valášek predložil náš návrh do parlamentu, kde zaň hlasovalo iba 24 poslancov a poslankýň. Z klubu Sme rodina bolo desať proti a štyria sa zdržali hlasovania.

Teraz minister Krajniak mobilizuje celé ministerstvo práce, aby pripravili vlastný návrh, lebo veď idú voľby a po škandále so zabudnutou valorizáciou dotácií na školské obedy nechce byť opäť ten, kto zaspal na vavrínoch. Stačilo by pritom zahlasovať za náš návrh, ktorý sme po šiestich mesiacoch opäť predložili na aktuálnu schôdzu Národnej rady.

Ak náš návrh podľa očakávaní opäť nezíska podporu, podľa rokovacieho poriadku by sa na rovnakú tému nemal predkladať žiadny zákon počas šiestich mesiacov. Ledaže by Sme rodina opäť aktivovalo Petru „Prílepok“ Krištúfkovú a svoj návrh presadilo spolu s nejakým nesúvisiacim zákonom. Lebo veď idú voľby a pravidlá im boli beztak od začiatku ukradnuté.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie