Denník N

Poslankyňa OĽaNO Šofranko: Som tím Matovič, ale viem mu povedať svoje

Mária Šofranko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mária Šofranko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viem, že som nenaplnila očakávania, ktoré sa spájajú s líderkou kandidátky, hovorí poslankyňa OĽaNO Mária Šofranko. Vraví, že sa nikdy necítila ako líderka, a ak niekoho sklamala, ospravedlňuje sa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mária Šofranko (53) je poslankyňa OĽaNO, do parlamentných volieb kandidovala z prvého miesta kandidátky hnutia. V rozhovore hovorí:

  • či svoje líderstvo spätne nehodnotí ako Matovičov marketingový ťah;
  • či je členkou OĽaNO alebo o členstvo požiadala;
  • prečo po prípadnom odchode Eduarda Hegera zo strany zostane s Matovičom;
  • ako vníma kritiku legislatívnej práce poslancov OĽaNO;
  • a aj svoju nomináciu do Fondu na podporu vzdelávania.

Ste tím Matovič alebo tím Heger?

Ja som tím Matovič.

Jednoznačná odpoveď. Dnes sa trochu špekuluje, či v prípade rozchodu Igora Matoviča a Eduarda Hegera pôjdu poslanci s jedným, alebo druhým. Vy to teda máte vyriešené?

Igor Matovič ma dostal do politiky, mám to jasné od začiatku. No myslím si, že by sme mali zostať spolu – Igor Matovič s Eduardom Hegerom. Ak sa však Eduard Heger rozhodne a odíde, budem to rešpektovať, rovnako ako odchod kolegov z Občiansko-demokratickej platformy.

Aká je šanca, že by Eduard Heger neodišiel z OĽaNO? Hovorí sa o tom?

Úprimne poviem, neviem. Nemám žiadnu informáciu. Sú náznaky, že odíde, ale neviem, kedy sa to stane ani či sa to stane.

Video: Rozhovor s Máriou Šofranko
(autori: Eva Štefanková, Dušan Mikušovič)

V roku 2019, v prvom rozhovore pre Denník N ste povedali, že Igora Matoviča sa dá buď milovať, alebo nenávidieť. Je teda jasné, na ktorom z týchto pólov ste?

Toto tvrdím aj dnes. Jeho buď milujete, alebo nenávidíte. Stred nie je.

Máte už vyjasnené, či vôbec zostanete v politike a budete kandidovať do ďalších parlamentných volieb?

Nemám. Prechádzam sebareflexiou, či v politike zostať, či som urobila dostatok pre spoločnosť. Keď som do politiky prichádzala, vravela som, že tam idem, aby som pomohla svojmu mestu, kraju a Slovensku. Teraz hodnotím, či sa to stalo. Ak zostanem v politike, chcela by som zostať s Igorom Matovičom. Nechcem prejsť do žiadneho iného hnutia, lebo nie som typ, ktorý by prechádzal zo strany do strany.

Jednou prekážkou je môj zdravotný stav. Som po dvoch operáciách chrbtice, mám v tele osem skrutiek a umelú platničku. Je však veľa tém, ktoré by som ešte chcela otvoriť a dotiahnuť do konca. Venujem sa školským témam, seniorom, viac sa chcem venovať matkám samoživiteľkám, boju s chudobou, ochrane detí, je tu kopec ďalších tém.

Kedy sa rozhodnete?

V blízkej budúcnosti, kampaň sa už začala.

Do parlamentu ste sa dostali ako volebná líderka OĽaNO, čo je post, s ktorým sa spájajú isté očakávania. A niekto by zrejme povedal, že vy ste ich nenaplnili. Spomeňme si, že Iveta Radičová sa ako volebná líderka SDKÚ stala premiérkou, i keď predsedom strany bol Mikuláš Dzurinda. Nevnímate spätne svoje umiestnenie na kandidátke ako marketingový trik Igora Matoviča, ktorý musí vždy politiku prevrátiť z nôh na hlavu?

Igor Matovič robí svoju politiku inak, to je pravda. Či to bol marketingový ťah, to sa musíte spýtať jeho. Ja som sa nikdy ako volebná líderka necítila. V názve hnutia máme napísané „obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti“. Igor Matovič ma prezentoval ako obyčajnú ženu z východu, ktorá predtým nemala skúsenosti s politikou.

Zadrhlo sa to vtedy, keď som sa pre zdravotné problémy nezúčastňovala kampane. Do parlamentu som prišla o dva a pol mesiaca neskôr, do rozbehnutého vlaku, a potom som už len s pokorou vykonávala svoju prácu. Nikdy som sa necítila byť volebnou líderkou. Všetci vieme, že lídrom je Igor Matovič.

Prečo ste teda toto miesto prijali?

Ja verím, že ľudia mali nejaké očakávania a sú sklamaní. Aj moje očakávania boli iné. Čakali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Obedy zadarmo

OĽaNO

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie