Denník N

Deti, ktorým zomreli rodičia, stratili aj meno. Prečo do Sýrie neprúdi pomoc?

Ayesha stojí pred svojím zrúteným domom v sýrskom meste Atareb. "Bolo by lepšie, keby som tam zomrela. Von som vyšla s tým, že som na pleciach niesla sutiny celého sveta," povedala. Zdroj - TASR/AP
Ayesha stojí pred svojím zrúteným domom v sýrskom meste Atareb. „Bolo by lepšie, keby som tam zomrela. Von som vyšla s tým, že som na pleciach niesla sutiny celého sveta,“ povedala. Zdroj – TASR/AP

Menšie deti nevedia rozprávať a väčšie sú po zemetrasení také traumatizované, že rozprávať prestali. Označujú ich len ako anonym.

Na tureckej strane neustále húkajú sanitky. Aj vyše týždňa po zemetrasení so silou 7,8 stupňa sa záchranárom podarilo z trosiek vytiahnuť muža a chlapca, oboch živých. Vyše týždňa od otrasov, ktoré viaceré mestá na juhu Turecka zrovnali so zemou.

Pomáhajú tam tímy a technika z desiatok krajín. Len kúsok za hranicami, na severovýchode Sýrie, nepomáha okrem pár humanitárnych organizácií takmer nikto.

„Západ Sýriu ignoruje. Prečo? To by som sa opýtal niekoho v NATO alebo na úrovni Európskej únie. Povedia vám množstvo politických dôvodov, pretože ten politický dôvod je pre nich dôležitejší ako to, že ľudia tam trpia,“ povedal pre Denník N odborník na Blízky východ z Metropolitnej univerzity Praha Břetislav Tureček.

Oblasť, ktorá trpí už roky v dôsledku vojny a je z veľkej časti obsadená opozičnými rebelmi, hlási 4300 obetí. Podľa Denisy Augustínovej z humanitárnej organizácie Magna to bude podhodnotené číslo. Nemajú techniku na to, aby preživších ani telá vyhrabali. Namiesto profesionálnych záchranárov civilnej obrany známej ako Biele helmy pomáhajú a sutiny prehľadávajú mladí chlapci.

Prečo je také komplikované dostať do tejto oblasti pomoc?

V sýrskom meste Atareb muži stoja pred zrútenými domami s nápismi kritizujúcimi OSN. Foto – TASR/AP

Deti prišli o mená

Občianska vojna je tu od roku 2011. Protivládnych rebelov podporujú USA, Saudská Arábia, Katar, Jordánsko či Turecko. Asad má na svojej strane Irán a libanonský Hizballáh. Na pôde Bezpečnostnej rady OSN za ním stoja Rusko a Čína.

Ako sa vojna postupne posúvala, utečenci sa vysídľovali. Presunuli sa až do regiónu Idlib a okolia v severozápadnej časti, prípadne až za hranice na turecké územie. Presne tam, kde došlo k zemetraseniu, ktoré ak ich nezabilo, tak ich opäť vysídlilo. Podľa Denisy Augustínovej z humanitárnej organizácie MAGNA pomáhajúcej priamo na mieste na to ľudia reagujú rôzne.

„Napríklad dievčatko Hatay zo Sýrie, s ktorým pracovníci MAGNA hovorili na tureckej strane hranice, kde žije na úteku pred vojnou, sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie