Denník N

Potrebujeme Národný park Podunajsko? Odpovedajú osobnosti z južného Slovenska (anketa)

Mŕtve rameno Dunaja v Dunajských luhoch. Foto – Andrea Morongová
Mŕtve rameno Dunaja v Dunajských luhoch. Foto – Andrea Morongová

Väčšina osobností z južného Slovenska, ktoré oslovil Napunk, podporuje zriadenie Národného parku Podunajsko. Upozorňujú, že ochranu prírody treba dohodnúť aj s Maďarskom, kde je dnes povolené poľovať na kormorány, a vysvetľujú, čím je toto územie vzácne.

Niekoľko poslancov OĽaNO a nezávislí poslanci nedávno predložili do parlamentu návrh zákona, ktorý by vládu zaviazal zriadiť Národný park Podunajsko do 30. marca 2024. Bol by to desiaty národný park na Slovensku a zároveň prvý, ktorý by sa rozprestieral na nížine.

Národný park by sa nachádzal na území už existujúcej Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy a v susedných chránených oblastiach s menšou rozlohou. Predbežný návrh ráta s územím v rozlohe 18-tisíc hektárov, ktoré by sa tiahlo od Devína po obec Chľaba pri Štúrove. Potreba vyhlásiť túto oblasť za národný park sa neobjavila po prvýkrát, environmentálni aktivisti sa o tento krok usilujú už roky.

Minister životného prostredia Ján Budaj hovorí, že národný park by vytvorili podľa vzoru Národného parku Donau-Auen v Rakúsku a národných parkov Fertő-Hanság a Duna-Ipoly v Maďarsku.

Viacero odborníkov upriamilo pozornosť na to, že bilanciu vody záplavových lesov na Dunaji negatívne ovplyvňuje bezprostredná blízkosť vodného diela v Gabčíkove, čo je veľký rozdiel oproti susedným krajinám. Umelá priehrada a presmerovanie Dunaja, ku ktorému došlo pred 30 rokmi, úplne narušili prirodzenú riečnu dynamiku.

Na aspoň čiastočné obnovenie pôvodného stavu či „oživenie“ lužných lesov by bolo nutné pravidelné zaplavovanie oblasti väčším množstvom vody, čomu momentálne bráni viacero faktorov, napríklad problém nelegálnych stavieb.

Napunk zisťoval, čo si o projekte myslia aktivisti, odborníci, politici a starostovia niekoľkých zainteresovaných obcí z južného Slovenska. Na ankete sa zúčastnili starosta obce Vojka nad Dunajom Donald Álló, starosta Dobrohošťa Jozef Boráros, prednosta Okresného úradu v Dunajskej Strede Michal Deraj, ornitológ Ján Gúgh, ekológ, univerzitný profesor a bývalý minister životného prostredia László Miklós, poslanec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie