Denník N

Šéf ÚPN nevie, čo s historikom, ktorý otvorene agituje za Kotlebovu stranu

Martin Lacko v roku 2013 v Žiline pri pamätnej tabuli, ktorá pripomína vyhlásenie slovenskej autonómie Jozefom Tisom v roku 1938. Foto – TASR
Martin Lacko v roku 2013 v Žiline pri pamätnej tabuli, ktorá pripomína vyhlásenie slovenskej autonómie Jozefom Tisom v roku 1938. Foto – TASR

Martin Lacko vyzýva voliť Kotlebu, lebo ho považuje za jediného národného a kresťanského politika. Ústav sa čuduje, že od nich bez výčitiek berie výplatu, no prepustiť ho nevedia.

Vo svojej práci by mal podľa zákona vykonávať úplné a nestranné hodnotenie obdobia neslobody, analyzovať príčiny a spôsob straty slobody, prejavy fašistického a komunistického režimu a ich ideológií.

No už roky chodí spomínať na prezidenta vojnovej Slovenskej republiky Jozefa Tisa a najnovšie otvorene agituje za banskobystrického župana Mariana Kotlebu, ktorý sa hlási k odkazu neslobodného režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany.

Historik a zamestnanec Ústavu pamäti národa (ÚPN) Martin Lacko ešte v lete žiadal mainstreamové médiá, aby Kotlebovi vytvorili väčší priestor na prezentovanie jeho názorov. Banskobystrický župan pritom sám odmieta niektorých novinárov vôbec pustiť na svoje tlačovky.

Na jeseň prišiel historik  s vyhlásením, v ktorom vyzýval „národne a kresťansky orientované strany“, aby sa v prípade, že to ešte neurobili, pridali ku Kotlebovej Ľudovej strane Naše Slovensko, alebo odporučili svojim priaznivcom, aby ju volili.

Jediný nezlomný

Lacko podpísal výzvu s týmto znením ešte koncom októbra, teda v čase, keď strany pripravovali svoje kandidátky do marcových parlamentných volieb. „Vyzývame národne a kresťansky orientované strany, najmä ich lídrov, aby zanechali vlastné egoistické ciele a reálne zhodnotili súčasný stav politiky doma i vo svete,“ píše sa v texte.

„ĽSNS je dnes jedinou relevantnou politickou silou, ktorá svojím programom, postojom a dôslednosťou napĺňa predstavu národnej a kresťanskej politiky na Slovensku. Jej predseda Marian Kotleba ako jediný politik ukázal pri obrane slovenských záujmov svoj nezlomný a principiálny postoj.“

Okrem Lacka vyhlásenie podpísala napríklad bývalá poslankyňa za HZDS a dnes kandidátka ĽSNS Eva Zelenayová či  kňaz Ján Košiar, ktorý mal vlani v Trnave celebrovať omšu za odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, no nakoniec ju odslúžil ako omšu za jeho obrátenie. Bezákovi priaznivci ho po bohoslužbe napadli.

Ku Kotlebovi sa niektorí nacionalistickí lídri pridali. Napriek skorším vyhláseniam sa volieb nezúčastní napríklad strana Cesta županovho bývalého hovorcu Vladimíra Gürtlera. Kandidovať mal za ňu aj neonacista Marián Magát, ktorý nakoniec dostal číslo 88 na volebnom lístku ĽSNS.

ÚPN: Do osobného voľna nezasahujeme

Vedenie Ústavu pamäti národa sa pravidelne od Lacka dištancuje. Predseda správnej rady ústavu Ondrej Krajňák to urobil aj tentoraz. Zároveň dodáva, že nemá veľa možností niečo s týmto zamestnancom urobiť.

„Úlohou ÚPN je propagovať myšlienky slobody a obrany demokracie pred režimami podobnými nacizmu a komunizmu, preto sa dištancuje od šírenia myšlienok a postojov podporujúcich takéto režimy,“ reagoval Krajňák.

„Ústav je limitovaný platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky, ktoré mu neumožňujú zasahovať do práv jeho zamestnancov za ich konanie v čase ich osobného voľna. Napriek tomu ÚPN nemá záujem podieľať sa na výrobe takzvaných superhrdinov, ktorých presvedčenie je v rozpore s úlohami inštitúcie, a od ktorej takíto zamestnanci bez výčitiek svedomia poberajú výplatu.“

Znamená to, že Krajňák Lackovi dohováral? Hovorca ústavu Tibor Ujlacký vraví, že šéf ÚPN viackrát Lacka vyzval, aby konal v záujme dobrého mena ústavu. „Všetkým zamestnancom odporučil, aby zvážili svoje pôsobenie v ÚPN, ak sa nedokážu stotožniť s jeho poslaním.“

Za Langoša by sa to nestalo

Martin Lacko s Denníkom N nekomunikuje, považuje ho za protislovenský. Ani tentoraz neodpovedal na e-mail s otázkou, či sú jeho politické aktivity v zhode so zákonným poslaním ústavu, v ktorom pracuje.

Člen Dozornej rady ÚPN Ladislav Bukovszky naznačuje, že za problémy s Lackom je čiastočne zodpovedný aj Krajňák. „Som presvedčený, že za Jána Langoša by sa niečo podobné nestalo. Je aj vecou štatutára ÚPN, ako niečo podobné bude tolerovať.“

Bukovszky považuje za pohoršujúce, že zamestnanec inštitúcie, ktorá má nielen skúmať, ale aj chrániť demokraciu, sa prikláňa k strane, ako je tá Kotlebova. „Párkrát som na verejnosti povedal, že takí ľudia nemajú čo hľadať v tejto inštitúcii. Ústav nemá len sprístupňovať dokumenty, jeho poslaním je aj brániť návratu totalitných systémov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie