Denník N

Takto ste Alenu Zsuzsovú ešte nevideli. Určite choďte do kina na film o Jánovi Kuciakovi

Miroslav Marček pri rekonštrukcii vraždy Martiny Kušnírovej. Foto - Bontonfilm
Miroslav Marček pri rekonštrukcii vraždy Martiny Kušnírovej. Foto – Bontonfilm

Do kín prichádza film o štáte, ktorý ovládla korupcia a mafia.

To video sa vo filme Matta Sarneckého niekoľkokrát zopakuje. Ján Kuciak a Martina Kušnírová idú z nákupu. On tlačí vozík, ona ide vedľa neho, usmievajú sa, zdá sa, že jej povedal niečo milé. Jano vyberie z vozíka minerálky, veľkú nákupnú tašku a Martina ide vrátiť vozík.

Natočilo ich sledovacie komando, ktoré si objednal Marian Kočner, keď zisťoval novinárov denný režim. Kto z vás, keď ide z obchodu s vozíkom, myslí na to, že toto bude vaše posledné video, ktoré vás zachytí živých, a vaši príbuzní si ho budú pozerať stále dokola tak, ako sa to deje aj v tomto filme?

„Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia v iných štátoch,“ povedal americký režisér a investigatívny reportér Matt Sarnecki o svojom filme Kuciak: Vražda novinára na festivale v Karlových Varoch, kde mal v lete premiéru.

Do Bratislavy prišiel krátko po vražde Kuciaka a Kušnírovej, natáčal približne dva roky, spolu s Pavlou Holcovou, riaditeľkou Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku a regionálnou editorkou pre Organized Crime and Corruption Reporting Project, a aj s ďalšími novinármi. Predtým už natočil film o vražde ukrajinského novinára Pavla Šeremeta.

Do slovenských kín ide film o Kuciakovi na 5. výročie vraždy.

Konečne jej vidíme do tváre

Ako vyzerajú vrahovia? Ako vyzerá nejaká žena z Komárna, ktorá si objedná vraždu novinára, prokurátorov a možno by si objednala aj tú moju, keby som mala trochu menej šťastia?

Keď sa začínalo prvé pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, bola som na to zvedavá. Ako každý, aj ja som mala pocit, že v tých tvárach niečo uvidím, že si poviem: Jasné, toto predsa musí byť vrah, vidíte mu to na očiach. Asi ako keď idú ľudia voliť podľa toho, či sa im nejaký politik páči, či im je sympatický a či v nich vzbudzuje dôveru. Ale nebolo tam nič. Obyčajné prázdne pohľady dvoch mužov Szabóa a Marčeka, ktorí by pokojne mohli robiť policajtov, vojakov, opravárov práčky alebo stavebných robotníkov, a vôbec by ste si nevšimli, že vás dokážu za 20-tisíc eur chladnokrvne zastreliť. Scéna, kde to Marček v nitrianskej policajnej kancelárii opisuje vyšetrovateľom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie