Denník N

V Moldavsku pre ruskú hrozbu vymenili premiérku. Je v hre aj napadnutie?

Moldavská prezidentka Maia Sandu a nový premiér Dorin Recean. Foto - TASR/AP
Moldavská prezidentka Maia Sandu a nový premiér Dorin Recean. Foto – TASR/AP

Moldavská tajná služba potvrdila, že Moskva má plán zvrátiť proeurópske smerovanie krajiny. V Kišiňove sa takisto ozývajú hlasy za vyriešenie Podnesterska, čo môže Moskvu ešte viac dráždiť.

„Naša ekonomika a bezpečnosť potrebuje nový život a nová vláda potrebuje zvýšiť úroveň bezpečia a udržať Moldavsko v slobodnom a demokratickom svete,“ povedala moldavská prezidentka Maia Sandu, keď oznámila výmenu na poste premiéra.

Jej slová neboli žiadnou frázou, ale prišli uprostred veľkej krízy, keď najchudobnejšia krajina v Európe čelí pokusom o destabilizáciu zo strany Ruska, ktoré sa snaží využiť vojnu na Ukrajine aj proti proeurópskemu smerovaniu Moldavska.

Na samite EÚ o tom minulý týždeň hovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a rovnako to potvrdil Kišiňov, ktorý v pondelok zverejnil aj viacero podrobností o údajnom ruskom pláne.

Podľa ich informácií sa chce Moskva pokúsiť zastaviť proeurópsky kurz v tejto dva a polmiliónovej krajine medzi Rumunskom a Ukrajinou a vyvolať v nej chaos. Výmena na poste premiéra, ktorým sa po novom stal bezpečnostný poradca moldavskej prezidentky Dorin Recean, je tak aj reakciou na to, aby k tomu nedošlo.

Vlani v júni sa pritom Moldavsko spolu s Ukrajinou stalo kandidátskou krajinou pre členstvo v EÚ.

Prečo vymenili premiéra?

Ako by mohlo Rusko destabilizovať Moldavsko a je v hre aj napadnutie krajiny, ktorej súčasťou je sporné Podnestersko s proruskou vládou?

V prvom rade Moldavsko pociťuje vojnu na Ukrajine, s ktorou má spoločné hranice dlhé 1222 kilometrov, nielen ekonomickou krízou, návalom utečencov, ale aj preletmi ruských rakiet, ktoré už viackrát smerovali na Ukrajinu cez jej územie.

Jedna z nich preletela

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie