Denník N

RTVS zastavila omšu pre „nenávistný prejav“, cirkev nahrávku nepustí

Arcibiskup Ján Babjak (v strede) hovorí o porušení práv veriacich. Foto - grkatpo.sk
Arcibiskup Ján Babjak (v strede) hovorí o porušení práv veriacich. Foto – grkatpo.sk

Vzťahy medzi médiami a cirkvou sú pred referendom čoraz napätejšie. Gréckokatolícky arcibiskup sa pýta, či veriaci majú vyjsť do ulíc.

Porušenie slobody slova, náboženskej slobody a neadekvátny zásah do práv národnostných menšín – toho sa podľa prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupa Jána Babjaka dopustila RTVS tým, že neodvysielala záznam bohoslužby kňaza Rastislava Baku.

Babjak sa vo vyhlásení, ktoré cirkev poslala Denníku N, dokonca pýta: „Nastáva nová totalita po 25 rokoch od Nežnej revolúcie? To je potrebné znova vyjsť do ulíc manifestovať?“

Kázňou by podľa RTVS porušili zákon

Čo teda gréckokatolícku cirkev pobúrilo?

Kňaz Baka v kázni hovoril aj o referende. Omšu mal podľa pôvodného plánu zo záznamu odvysielať jeden z okruhov RTVS, Rádio Regina. Verejnoprávne médium v nej však videlo problémy.

Časť kázne bola „v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s takzvaným ´hate speech´ (nenávistný prejav, poznámka redakcie), ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy,“ povedala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

Bohoslužbu mali vysielať v nedeľu zo záznamu. Telerozhlas však trval na tom, že pasáž k referendu musí vystrihnúť. Kňaz to odmietol, a tak RTVS vysielala aj na Regine rímskokatolícku omšu.

Na prípad ako prvý upozornil web omediach.com.

Kázeň zostáva utajená

Či išlo o priame narážky na homosexuálov však nie je jasné. Baka s Denníkom N hovoriť nechcel a odkázal nás na hovorcu arcibiskupstva Ľubomíra Petríka.

Ten poslal len písomné stanovisko. Nahrávku bohoslužby alebo jej časti o referende poslať nechcel. Na otázku, prečo časť o referende nepošle Denníku N, odpovedal: „Pretože ju vytrhnete z kontextu.“ Neskôr vravel, že výzvu na zverejnenie nahrávky ešte oficiálne nedostali, a keď sa tak stane, arcibiskupstvo sa ňou bude zaoberať.

Proti neviazanému životu a rodičom za mrežami

Arcibiskup Babjak zaujal už na Troch kráľov, keď sa v gréckokatolíckych kostoloch čítal jeho pastiersky list. Písalo sa v ňom, že „ísť na referendum je dobrý skutok, aby sme zamedzili sexuálnej výchove na školách, ktorá je deštrukčná a navádza už malé deti na neviazaný sexuálny život“.

Napísal tiež, že „účasťou na referende zamedzíme absurdite, že rodičia budú posielaní do väzenia za to, že odmietnu, aby sa ich deti zúčastňovali sexuálnej výchovy“.

RTVS a televízie Markíza, Joj a TA3 odmietli vysielať spoty Aliancie za rodinu, ktoré sú o adopciách homosexuálmi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Slovensko

Teraz najčítanejšie