Denník N

Ak to povieš, skončil si. Bez coming-outu, aký urobil Jankto, sa futbal zmení len ťažko

Jakub Jankto v reprezentačnom drese. Foto – AP
Jakub Jankto v reprezentačnom drese. Foto – AP

„Tak ako všetci ostatní, aj ja chcem žiť svoj život slobodne. Bez strachu. Bez predsudkov. Bez násilia. Ale s láskou. Som homosexuál a už sa viac nechcem skrývať,“ povedal po anglicky vo videu na svojej sociálnej sieti český reprezentačný futbalista Jakub Jankto, ktorý má z predchádzajúceho vzťahu trojročného syna.

Coming-out 27-ročného záložníka vzbudil veľký ohlas a jeho slová citovali prakticky všetky popredné svetové médiá. Podporili ho najväčšie futbalové inštitúcie, veľkokluby aj samotní hráči, za 20 hodín videlo video viac ako 14 miliónov ľudí.

https://mobile.twitter.com/jakubjanktojr/status/1625117590182928384

„Jakub, sme na teba hrdí,“ napísal cez sociálnu sieť klub FC Barcelona. Pridal sa Arsenal, West Brom, Bayer Leverkusen a mnohé ďalšie.

Aj FIFA, inštitúcia, ktorá zastrešuje svetový futbal a ktorá na nedávnych majstrovstvách sveta v Katare zakazovala symboly na podporu LGBTQ+ ľudí, tentoraz reagovala inak. „Sme s tebou, Jakub. Futbal je pre všetkých,“ odkázala cez Twitter.

Na tlačovej konferencii pred utorkovým zápasom Ligy majstrov medzi Bayernom Mníchov a Parížom St. Germain sa na Janktovo video pýtali novinári aj brazílskeho futbalistu Neymara.

„Je to dôležitý deň. Myslím si, že každý človek by mal byť slobodný. Nemám s tým žiadny problém“ citoval Washington Post útočníka PSG. „Každý človek by mal mať slobodu, aby mohol byť tým, kým chce.“

Podporný odkaz nechýba ani na Twitteri reprezentácie Česka. Jankto za národný tím odohral 45 zápasov a dal v nich štyri góly.

Strach a obavy 

Prečo taký veľký ohlas? Futbal v uvedenej otázke zaostáva viac ako iné športy a homosexualita je stále tabu. Aj preto je coming-out medzi profesionálnymi hráčmi výnimočný.

Jankto je vôbec prvým aktívnym futbalovým reprezentantom svojej krajiny, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

LGBTI+

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie