Denník N

Nitrianske biskupstvo chce na svojich pozemkoch lanovku na Zobor. Nápad za nich pretláča občianske združenie

Pyramída s vysielačom nad Nitrou. Foto – Ľubomír Mäkký
Pyramída s vysielačom nad Nitrou. Foto – Ľubomír Mäkký

Rímskokatolícka cirkev v Nitre neuspela s projektom lanovky na Zobor v roku 2018. S plánom teraz prichádza občianske združenie, ktoré sa takýmto témam vôbec nevenovalo.

Občianske združenie Zoborský skrášľovací spolok oživilo šesť rokov starú myšlienku opäť vybudovať lanovku na Zobor. Jeho predseda Andrej Berkes je presvedčený, že Nitrania lanovku chcú. Preto plánuje podpisovú akciu a chce tlačiť aj na mestských poslancov. Lanovku obhajuje aj Nitrianske biskupstvo, neprekáža mu, že má viesť cez chránené územie európskeho významu. Všetky pozemky, cez ktoré by lanovka viedla, patria práve cirkvi.

Rímskokatolícke Nitrianske biskupstvo spracovalo zámer vybudovať kabínovú lanovku Nitra – Zobor v roku 2017. Okresný úrad Nitra vtedy vyhodnotil, že bude treba posúdiť vplyvy na životné prostredie. Biskupstvo malo predložiť 28 dokumentov, ktoré sú na to potrebné, no neodovzdalo ich. Cirkev požiadala mesto aj o zmenu územného plánu, ktorý mal obsahovať novú trasu lanovky. Po odpore verejnosti sa celá iniciatíva zastavila.

Nový predseda spolku otočil

Pôvodná dvojsedačková lanovka na Zobor premávala v rokoch 1970 – 1993. „Vtedajšia garnitúra sa však veľmi nepýtala, či sa stavať môže alebo nemôže, a táto skutočnosť lanovku dobehla už krátko po roku 1989. Na území niekdajších vinohradov si ich majitelia začali stavať domy a zakrátko tak okolo lanovky či dokonca priamo pod ňou vzniklo súvislé zastavané územie,“ píše Martin Valach v komentári na Hiking.sk.

Tieto okolnosti a klesajúci záujem o lanovku viedli podľa neho k ukončeniu jej prevádzky. Fungovala do roku 1993. „Hrdzavejúca konštrukcia vrátane lana a hompáľajúcich sa sedačiek strašila spomedzi domov a v lesnom prieseku ešte dlhých 16 rokov až do roku 2009, keď bola definitívne odstránená,“ opisuje Valach.

Zoborský skrášľovací spolok, ktorý teraz znovu prišiel s touto myšlienku, sa od roku 2013 venuje starostlivosti o ruiny Zoborského kláštora. Ide o zaniknutý benediktínsky kláštor, ktorý leží v areáli Špecializovanej nemocnice sv. Svorada na západnej strane Zobora. Spolok tu organizuje brigády, prehliadky a sväté omše.

Predsedom spolku je Andrej Berkes, miestny podnikateľ, ktorý vlastní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Nitra

Ochrana prírody

Príroda

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie