Denník N

Platonické vzťahy cennejšie než romantické. Ako asexuálni ľudia prežívajú lásku

Ilustrácia - M. O. s Midjourney
Ilustrácia – M. O. s Midjourney

Píše Samantha Cheryová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

37-ročná Odele Paxová bola vo vzťahu k sviatku svätého Valentína vždy skeptická.

Nemá nič proti romantickým gestám, ale tento koncept jej pripadá kapitalistický a korporátny, keďže firmy lákajú páry, aby míňali veľa peňazí na darčeky a čokoládu.

„Ak mám vzťah, prečo by som mala partnerovi alebo partnerke dávať darčeky iba v jeden deň? Prečo muži dávajú ženám kvety iba v jediný deň? Prečo je práve tento deň výnimočný?“ hovorí obyvateľka Pennsaukenu v štáte New Jersey.

„Jednoducho mi to nikdy nedávalo zmysel.“

S Paxovej skepticizmom sa stotožňujú masy ľudí, ale jej konkrétny je v niečom iný: identifikuje sa ako asexuálna a aromantická – nemá žiadnu túžbu po sexe a nevníma rozdiel medzi romantickými a platonickými citmi. Čo teda má robiť v deň, ktorý považuje romantiku a sexuálnu príťažlivosť za normu?

Tento rok robila to, čo robí 14. februára aj bežne: vytvorila si čas na sebalásku a starostlivosť o samu seba. Pre ňu to znamená dať si horúci kúpeľ a po ňom si ľahnúť do postele k jej trom plyšovým zvieratám, ktoré sa volajú Fyndoll, Marsha a Sylvia.

Foto – archív Odele Paxovej

Posledné dve majú mená po známych aktivistkách za práva transrodových ľudí Marshy P. Johnsonovej a Sylvii Riverovej.

Podľa historikov zasypávajú Američania svojich milovaných valentínskymi pohľadnicami, sladkosťami, kvetmi a darčekmi už od 18. storočia.

„Romantika je nesmierne očakávaná norma,“ hovorí Paxová. „Vidíte ju vo filmoch a v reklamách, počujete v hudbe, čítate si o nej v knihách, je jednoducho všade.“

Odlišné prežívanie príťažlivosti

Paxová nie je sama, kto je proti názoru, že k 14. februáru patria romantika a sex. Podľa štúdie Williamsovho inštitútu na Kalifornskej univerzite v Los Angeles

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

LGBTI+

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie