Denník N

Ako 14-ročná čakala na miesto v nemocnici tak dlho, až sa pokúsila zabiť. Detská psychiatria kolabuje

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko zažíva epidémiu tínedžeriek s ťažkou depresiou, s myšlienkami na samovraždu a so sebapoškodzovaním. A pomoc je v nedohľadne:

  • V bežnej školskej triede sú v priemere dvaja tínedžeri, ktorí potrebujú pomoc terapeuta alebo psychiatra.
  • V Prešovskom kraji sú dvaja ambulantní detskí psychiatri, na západnom Slovensku nie je žiadne miesto na dlhodobú liečbu.
  • Do nemocníc prijmú len deti v akútnom ohrození života.
  • A už vôbec nezostáva miesto pre autistov s agresívnymi prejavmi či pre deti so závislosťami.

Anna čakala v poradovníku na detskú psychiatriu viac ako rok. Až sa pokúsila o samovraždu. Ešte aj po tom, ako zjedla rôzne druhy liekov a zapila ich alkoholom, jej matke v nemocnici nevedeli povedať, či si ich tam môžu nechať. Bolo to vlani na jar a Anna mala vtedy 14 rokov.

Ťažkých príbehov detí, ktoré potrebujú psychiatra, sme počuli viac. Detská psychiatria na Slovensku je v hrozivom stave.

Deti zomierajú, lebo už nevládzu čakať na pomoc.

Do nemocnice sa väčšinou dostanú len tie deti so psychickými problémami, ktoré sa pokúsili o samovraždu alebo ňou hrozia. Aj lekári z nemocníc aj ambulancií priznávajú, že nedokážu pomôcť všetkým deťom, ktoré by to potrebovali.

Bez podpory zostávajú deti s poruchami príjmu potravy, so závislosťami či s depresiami, miesto nie je ani pre deti s vývojovými poruchami, ktoré majú agresívne prejavy.

Takýto zlý stav detskej psychiatrie si lekári nepamätajú. A počet detí s duševnými problémami rastie.

Vlani ošetrili ambulancie detských psychiatrov najviac detí za posledných desať rokov, poisťovne uhradili takmer 89-tisíc návštev. Pred desiatimi rokmi ich bolo za rok o 20-tisíc menej.

Ambulantných lekárov je pritom akútny nedostatok. Napríklad v Prešovskom, Trenčianskom či Trnavskom kraji majú poisťovne zmluvy len s dvomi detskými psychiatrami v ambulanciách – a v Prešovskom kraji žije 185-tisíc detí. Na východnom Slovensku nemá 13 okresov žiadneho pedopsychiatra.

Deti na ich pomoc často čakajú aj pol roka. Keď potrebujú ísť so psychickými problémami do nemocnice, čakajú aj dlhšie. Na 1,4 milióna detí je na Slovensku zhruba 200 miest v nemocniciach či liečebniach.

Čakala viac ako rok

Vráťme sa k Anne. Má depresiu a poruchy správania.

„Keď sa začal covid, ambulantná psychiatrička, ktorú dcéra navštevovala, nás dala na čakací zoznam na hospitalizáciu,“ hovorí jej mama Lenka. Dcéra mala problémy vzdelávať sa online, na hodinách sa nezapájala.

„Škola tlačila, aby bola dcéra hospitalizovaná, aby jej nastavili liečbu, aby sa niekam pohli. V nemocnici mi povedali, že vidia, že som na zozname, ale nie sú lôžka,“ spomína matka.

Jej dcéra sa pokúsila o samovraždu, keď bola na čakacom zozname rok a tri mesiace. Záchranka ju vzala na urgentný príjem do Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. „Večer mi povedali, že nemajú miesto a možno ju budem musieť vziať domov. Nakoniec miesto našli a ostala tam týždeň,“ hovorí Lenka.

Anna má 19-ročnú sestru Janu, aj ona potrebuje psychiatrickú pomoc. Žijú v Bratislave. Mená matky a dcér sme zmenili.

Lenka sa o dcéry stará sama. V detstve zažili traumy, s ktorými sa teraz s odbornou pomocou snažia vyrovnať. „Ich otec, môj bývalý manžel, bol alkoholik. Keď boli malé, nebolo tam fyzické násilie, ale ubližoval sám sebe,“ hovorí Lenka.

Anna a Jana veľakrát zažili, že ich otec niečo rozbil, tiekla mu krv. Viackrát museli utiecť z domu, nakoniec pol roka bývali u Lenkinej kamarátky.

„Až dnes mi dcéry rozprávajú, čo si s ním zažili. Keď s ním boli na ulici, bol nevyspytateľný. Nebol Slovák, už tu nežije, ale traumy im ostali,“ rozpráva Lenka. Dcéry sa s tým podľa nej potrebujú vyrovnať, aby sa mohli posunúť ďalej.

Kde hľadať pomoc

Ak máte duševné problémy, cítite sa bezradní a neviete, ako ďalej, so žiadosťou o pomoc sa môžete obrátiť na linky pomoci:

  • Linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
  • Linka nádeje: pre krízové situácie a rodinné problémy, ktoré vyžadujú väčší priestor: 055/644 1155
  • Liga za duševné zdravie: online poradňa, kontakty na www.dusevnezdravie.sk/online-poradna
  • IPčko.sk (www.ipcko.sk), bezplatná a anonymná poradňa pre mladých ľudí; poradenstvo mejlom na [email protected]
  • Dobrá linka (www.dobralinka.sk), poradňa pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením: [email protected]
  • Linka pomoci pre deti a mladých ľudí: 116111, online poradenstvo (čet/email): www.ldi.sk
  • Krízová linka pre nezvestné a hľadané deti: 116000

Nechcela som o deti prísť, tak išli do centra. Som vyčerpaná

Obe sestry

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie