Denník N

Prokurátor Harkabus: V každom okrese sú bohatí ľudia s pocitom, že sú nad zákonom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Testom Daniela Lipšica bola pre mňa kauza Vladimíra Pčolinského, hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus, ktorý dozoruje aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prokurátor Matúš Harkabus má na starosti významné prípady, napríklad aj kauzu Súmrak, v ktorej generálna prokuratúra Maroša Žilinku zrušila obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka zo založenia zločineckej skupiny.

Dozoruje aj prípad poslanca Martina Borguľu alebo prípad bývalého policajta Mariána Kučerku, ktorý je na úteku.

V rozhovore hovorí aj:

  • o teórii, prečo si Marian Kočner objednal vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zsuzsovej;
  • ako vnímal Dušana Kováčika a ako teraz Daniela Lipšica;
  • čo si vyčíta v prípade prokurátora Vasiľa Špirka
  • a aj o výzve pre SIS v prípade nahrávky Gorily.

Prečo ste sa rozhodli stať sa prokurátorom a vôbec ísť na právo?

Od detstva som mal vzťah k pravidlám, právu. Rád som čítal kriminálky, vyrástol som na Alfredovi Hitchcockovi a Troch pátračoch. Moja voľba bola pomerne jasná a bola jasná aj v tom, že sa chcem venovať trestnému právu. Nielen v pozícii prokurátora, premýšľal som aj o kariére v policajnom zbore, že by som bol vyšetrovateľ. Uvažoval som aj o tom, že by som pôsobil v advokácii ako obhajca. Na vysokej škole som aj pracoval v jednej nadnárodnej advokátskej kancelárii, ktorá sa zaoberala obchodným právom.

V životopise uvádzate, že ste sa zúčastňovali debatného programu Slovenskej debatnej asociácie, a to aj v angličtine. Tam sa často hlásia študenti, ktorí sa zaujímajú o veci verejné – bolo to tak aj vo vašom prípade?

Áno, dokonca som bol pri zrode toho programu. Chodil som na bilingválne gymnázium do Sučian a boli sme jednou z dvoch alebo troch škôl, kde sa tento program rozbiehal. Na vysokej škole som pôsobil aj v správnej rade Slovenskej debatnej asociácie. Preložil som aj príručku z angličtiny.

Veci verejné ma zaujímali, debata je však najmä o cibrení kritického myslenia. Sú rôzne formáty, v podstate argumentujete dve vzájomne si odporujúce pozície a dopredu neviete, ktorú si vylosujete. Musíte byť pripravený argumentovať za nejakú tézu a aj proti. Noviny som čítal od dieťaťa.

Prečo je dnes v spoločnosti taký problém s kritickým myslením?

Spôsob, akým sa učia naše deti, vyhovoval možno tak v 70. rokoch minulého storočia, s výnimkou škôl, ktoré sú popredu a držia krok so súčasným svetom. Za mojich čias sme sa tak na vysokej škole učili aj právo. Už v tom čase boli online nástroje na vyhľadávanie právnych predpisov, my sme sa však učili len naspamäť. Či si pamätáme, čo je v ktorom predpise. Za celý čas počas štúdia sa nás nikto neopýtal na nejaký postoj, nedal nám napísať esej. Nikdy za päť rokov.

Ale viete naspamäť paragrafy. 

Neviete. Viete ich chvíľu, potom ich zabudnete. Záleží na tom, kto má aké pamäťové znalosti, ja som z toho ťažil, pamäť mám dobrú a vtedy ste braný za dobrého právnika. To je však strašne málo. Najmä v situácii, keď máme v mobile celý právny poriadok.

Ako študent ste boli krátko aj v Amerike na programe work and travel. Nechceli ste študovať a prípadne aj žiť v zahraničí?

Študovať nie, bolo to skôr také letné dobrodružstvo, nie zamerané primárne na vzdelanie. S kamarátom sme zvažovali, že by sme tam ostali dlhšie. Možno je aj dobré, že som sa vrátil, dokončil vysokú školu a dostal som sa na prokuratúru ešte za pôsobenia pána generálneho prokurátora Milana Hanzela. Vymenoval ma už pán doktor Dobroslav Trnka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie