Denník N

Minister Krajniak: Smer je neprijateľný, progresívci sú extrémisti (+ video)

Milan Krajniak. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Krajniak. Foto N – Tomáš Benedikovič

Človek, ktorý o Nemecku povie, že jeho armáda je armádou nacistického wehrmachtu, zásadne škodí národným záujmom Slovenska, vraví o Robertovi Ficovi Milan Krajniak.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Milan Krajniak (50) je povereným ministrom práce a sociálnych vecí, podpredsedom Sme rodina. V rozhovore hovorí:

  • či súhlasí, že Sme rodina je víťazom tohto volebného obdobia;
  • prečo považuje koalíciu Hlasu, Smeru a Sme rodina za neprijateľnú;
  • prečo Progresívne Slovensko označuje za extrémistov;
  • či je štandardné, že sa dôchodky valorizujú cez opozičný návrh;
  • aj za akých okolností budú súhlasiť s odovzdaním migov Ukrajine.

Povedali by ste, že Sme rodina je víťazom tohto volebného obdobia?

Teší ma, že sme si získali rešpekt tým, že predkladáme riešenia, ktoré sú kompetentné a vieme ich aj politicky presadiť. Vidieť to aj na vašom denníku, s ktorým máme určite na veľa vecí rozličné názory. No aj vy sami ste uviedli, že sme jediná strana, ktorá vie, kde je sever. A to ma teší.

Rovnako ako aj to, že sa podarilo presadiť všetky ťažiskové veci, ktoré sme vo volebnej kampani obhajovali. Rodičovský bonus, nájomné byty, zrušenie doplatkov za lieky, odškodnenie žien dôchodkýň z ročníkov 1957 až 1963 aj kopec ďalších vecí na pomoc rodinám.

Dodal by som, že zároveň sa vám viac-menej podarilo zastaviť to, čo chceli presadiť iné koaličné strany, no vy ste boli proti.

Napríklad?

Napríklad zmenu paragrafu 363.

Zmena paragrafu 363 nikdy nebola otázkou dňa. V programovom vyhlásení vlády bolo napísané, že vláda prehodnotí, akým spôsobom sa tento paragraf využíva. Mnohé médiá, napríklad aj váš denník, šíria hoaxy o tom, že generálny prokurátor tento paragraf nadužíva.

Podľa všetkých štatistík ho využíva menej, ako to robili generálni prokurátori v minulosti. My držíme svoje názory, zastávame ich a je logické, že sa snažíme presadzovať svoj program a nie program iných strán.

Video: Rozhovor s Milanom Krajniakom
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Štatisticky to tak môže byť, no bývalá námestníčka generálnej prokuratúry Vladimíra Klimentová povedala, že generálny prokurátor využíva paragraf 363 spôsobom, aký tam predtým nevideli. Ale dopoviem k tomu víťazovi: ste aj jedinou vládnou stranou, ktorej zostali od volieb percentá podpory a zároveň jej nespadol koaličný potenciál.

Áno, sme považovaní za kompetentnú a rešpektovanú stranu. Podľa mňa preto, lebo sme sa nikdy nezapájali do cirkusov, ktoré spočívajú v osobnom napádaní jednotlivých politických aktérov. Zjednodušil by som to na tri mená: Fico, Sulík, Matovič. Tak ako v bežnej rodine, aj v politike platí, že ak chcete niečo dosiahnuť, môžete mať rozličné názory aj sa pohádať, ale nesmiete sa osobne urážať. Lebo potom nepresadíte nič.

My sme boli zdržanliví a vrátilo sa nám to v tom, že sme dokázali presadiť dobré veci. Mnohokrát som sa pohádal s Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom na koaličných radách aj na vláde, často som sa aj verejne pohádal s Robertom Ficom. Ale nikdy sa neznížim k tomu, aby som urážal politického oponenta. Preto aj keď zavolám nejakého poslanca k nejakej otázke, tak príde a rozpráva sa. A to je dôležité.

Aké je ponaučenie z tohto volebného obdobia pre ďalšie vládnutie?

Že buď presadzujete v politike svoje ego, alebo chcete dosiahnuť výsledok. Ja o sebe hovorím, že som dokonavý vid. Chcem, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Milan Krajniak

Obedy zadarmo

Rozhovory

Sme rodina

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie