Denník N

Fasel získal ruské občianstvo aj firmu s Putinovým oligarchom. Je najväčšou hanbou svetového hokeja, napísal Záruba

René Fasel na exhibičnom zápase v Soči v máji 2021 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto - kremlin.ru
René Fasel na exhibičnom zápase v Soči v máji 2021 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto – kremlin.ru

René Fasel kedysi Putinovi vysvetľoval pravidlá hokeja, považuje ho za priateľa. Stojí pri ňom aj po invázii na Ukrajinu a stáva sa príťažou pre svetový hokej. 

Szymon Szemberg je švédsky hokejový funkcionár, ktorý posledné roky vedie Asociáciu európskych hokejových klubov. Reného Fasela pozná veľmi dobre.

V roku 2001 až 2014 pracoval ako riaditeľ mediálnej komunikácie Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF), v čase, keď ju Fasel viedol.

Keď v utorok ruské médiá zverejnili správu, že bývalý prezident IIHF získal ruské občianstvo a okrem neho aj 54-percentný podiel v jednej ruskej jablkovej firme, komentoval to dosť lakonicky.

„Aspoň to už nemusí predstierať. Všetky známe prepojenia sú teraz oficiálne,“ napísal na Twitteri Szemberg.

Tvrdší bol dlhoročný komentátor Českej televízie Robert Záruba. „Diplomatický jazyk tu nestačí: z postu prezidenta IIHF sa René Fasel stal najväčšou hanbou svetového hokeja. Držte toto zhnité jablko čo najďalej od skutočného hokeja,“ napísal po anglicky na Twitteri.

Fasel (73) síce už od septembra 2021 nie je šéfom svetového hokeja, no jeho posledné kroky vrhajú zlé svetlo na celú organizáciu. Bývalý švajčiarsky zubár je stále jej čestným prezidentom.

„Táto správa ma vôbec neprekvapuje. Je to ďalší smutný deň pre medzinárodný šport. Svet by sa mal zjednotiť proti Rusku a Fasel to podkopáva svojimi proruskými krokmi. Putinove záujmy v hokeji obhajoval celú svoju kariéru,“ povedal pre Denník N aj fínsky novinár Filip Saxén, ktorý jeho kariéru sleduje dlhodobo.

Pri Rusku aj po invázii

Rusi si vždy vedeli zaistiť priazeň niektorých západných politikov či športových funkcionárov, no po invázii časť z nich precitla. Napríklad bývalý francúzsky premiér Francois Fillon, ktorý bol od roku 2021 v radách dvoch ruských ropných firiem, z nich krátko po napadnutí Ukrajiny na protest odstúpil.

V prípade Fasela to však bolo iné, invázia nič nezmenila. Naďalej sa skôr zastával Ruska. Kritizoval napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie