Denník N

Študenta udreli za ukrajinskú vlajku na „pochode za mier“. Pôjdem znova, hovorí

Podľa Matúša Géča sa v Lučenci názorne ukázalo, že mnohí ľudia, ktorí sa tvária, že pochodujú za mier, v skutočnosti pochodujú za Rusko.

Na záberoch z „mierového pochodu“ v Lučenci štyridsiatnik zúrivo nadáva mladému mužovi s ukrajinskou vlajkou. „Vypadni si na Ukrajinu, tam si ľahni, do p**e. A neusmievaj sa ako k***t, rozumieš ma?“ kričí na podujatí, ktoré bolo minulý piatok.

Ďalší muži mladíka postrkujú a vytláčajú z námestia. „Skús toto urobiť v Detve a tam ťa rovno podrežú,“ hrozí jeden z nich z bezprostrednej blízkosti dvadsaťročnému študentovi medicíny Matúšovi Géčovi. Účastníkom pochodu sa snaží vysvetliť, že aj on je za mier, ale stojí na strane Ukrajiny.

„Prišiel som slobodne vyjadriť svoj názor. Sme v slobodnej krajine, tak neútočte na mňa,“ žiada ich. Dvaja muži ho krátko nato zvalili a zakľakli.

Géč sa postavil a pokračoval vo svojom zámere. Znovu sa pridal k davu, ktorý sa zhromaždil na námestí v Lučenci, a prechádzal sa s nimi ulicami mesta – účastníci deklarovali, že tak vyjadrovali túžbu po „mieri a neutralite“.

Prejavilo sa to aj tak, že študent medicíny po skončení pochodu dostal slabšiu ranu do tváre – v útočníkovi spoznal učiteľa zo Spojenej strednej školy v Poltári.

Ani táto skúsenosť ho neodradila. V rozhovore pre Denník N hovorí, že plánuje s ukrajinskou vlajkou prísť aj na ďalší z takzvaných mierových pochodov. „Je to môj spôsob vyjadrenia solidarity s napadnutou krajinou. A je to aj moja odpoveď ľuďom, ktorí u nás odmietajú demokraciu a podporujú zločinecký režim.“

Čomu sa venujete? 

Som študent prvého ročníka všeobecného lekárstva v Martine.

Máte okolo seba veľa ľudí, ktorí veria prokremeľskej propagande? 

Práveže nie. Moja najbližšia rodina aj moji kamaráti to majú jasne nastavené: vedia, že agresorom je Rusko, a držia palce Ukrajine.

Zapojili ste sa doteraz nejako do podpory Ukrajiny? 

Keď sa konali zbierky pre utečencov, tak som prispel staršími bundami a ďalším oblečením, moji rodičia poslali aj nejaké peniaze. Okrem toho som si nechal vyrobiť nášivky „Sláva Ukrajine“, ktoré občas nosím aj na verejnosti.

Aké na ne máte reakcie?

Doteraz to boli nanajvýš nejaké nepekné pohľady na ulici alebo v posilňovni. Nič na spôsob, čo sa mi stalo teraz na tom akože mierovom pochode.

K Ukrajine máte aj nejaký osobnejší vzťah? Máte tam rodinu alebo kamarátov? 

Poznám pár chalanov z Ukrajiny, s ktorými som sa zoznámil ešte pred vojnou pri hraní Counter Strike (obľúbená online strieľačka – pozn. red.). S nimi som stále v kontakte. Na Ukrajine som však nikdy nebol. Svojho času som premýšľal nad výletom do Kyjiva, ale to nakoniec padlo.

Čo bolo impulzom, že ste v piatok išli s ukrajinskou vlajkou na takzvaný mierový pochod?

Už dlhšie som chcel niečo také urobiť. Napadlo mi to ešte pred vojnou. Sledoval som rôzne kotlebovské protesty alebo protesty proti dohode s USA. Kúpil som si vlajku Ukrajiny a vlajku Európskej únie, ktorú som si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie