Chcete dlho žiť? Vyskúšajte sa stravovať ako storoční ľudia z Modrých zón

Píše Anahad O’Connor, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.
Neexistuje nič, čo by vám mohlo zaručiť, že sa dožijete sto rokov. Môžete sa však veľa naučiť zo stravovacích návykov dlhovekých ľudí z rôznych kútov sveta.
Vedcom sa podarilo identifikovať päť oblastí, kde majú ľudia výnimočne dlhú očakávanú dĺžku života – často sa dožívajú sto a viac rokov.
Medzi tieto oblasti, nazývané „Modré zóny“, patria polostrov Nicoya v Kostarike, mesto Loma Linda v Kalifornii a tri ostrovy – japonská Okinawa, talianska Sardínia a grécka Ikaria.
Na prvý pohľad sa stravovacie návyky, životný štýl a zvyky ľudí žijúcich v týchto oblastiach môžu zdať vzájomne veľmi odlišné:
- Mnohí dlhovekí obyvatelia Sardínie žijú v kopcovitom teréne, kde lovia, chytajú ryby a produkujú si svoje vlastné potraviny – napríklad kozie mlieko, syr pecorino, jačmeň a záhradnú zeleninu.
- Dlhovekí ľudia z mesta Loma Linda sú zase súčasťou cirkvi Adventistov siedmeho dňa, ktorí sa vyhýbajú kofeínu a alkoholu a dodržiavajú prevažne vegetariánsku stravu.
- Na ostrove Ikaria si však ľudia radi doprajú červené víno a konzumujú typickú stredomorskú stravu s vysokým podielom ovocia a zeleniny a so skromným podielom mäsa či morských plodov.
- Obyvatelia Okinawy sú zvyknutí na stravu založenú najmä na zelenine. Veľa kalórií získavajú z batatov, tofu a čerstvej zeleniny, ktorú si často pestujú sami vo vlastných záhradách. Pri špeciálnych príležitostiach konzumujú aj bravčové mäso.
- Ľudia žijúci na polostrove Nicoya inklinujú k tradičnej mezoamerickej strave bohatej na škrobovité rastlinné potraviny ako kukurica, fazuľa či tekvica.
Očakávanú dĺžku života ovplyvňuje viacero faktorov. Niektoré výskumy naznačujú, že z 25 percent je zodpovedná genetika a zvyšok ovplyvňujú stravovanie, prostredie, pohybová aktivita a ďalšie faktory súvisiace so životným štýlom.
A štúdie ukazujú, že aj keď začnete robiť zmeny vo svojom stravovaní až v neskoršom veku, stále si tým môžete predĺžiť život o desať a viac rokov.
Samotná strava nie je jediným faktorom spojeným s vysokou dĺžkou dožitia. Výskum tiež ukázal, že v oblastiach, kde je dlhovekosť bežná, majú ľudia zväčša silné spojenie s rodinou a priateľmi, nemajú problémy s hľadaním zmyslu života a majú pozitívny pohľad na život.
Vo vysokej miere sa venujú pohybovým aktivitám a veľa času trávia vonku prácou v záhrade, farmárčením či socializáciou s inými ľuďmi z ich komunít, tvrdí Dan Buettner, autor novej knihy The Blue Zones American Kitchen (Americká kuchyňa Modrých zón).
Buettner strávil roky výskumom Modrých zón a písaním o nich. Taktiež analyzoval podrobné vedecké štúdie stravovacích návykov tamojších obyvateľov. Zistil, že hoci sa ich spôsoby stravovania v mnohom líšia, majú minimálne štyri spoločné princípy.
Do svojho života ich môžete zaradiť nasledovným spôsobom.