Denník N

Medvede budú za virtuálnym plotom, obojok má hlásiť, keď vstúpia do zakázanej zóny

Medveď hnedý. Foto – Jaroslav Slašťan
Medveď hnedý. Foto – Jaroslav Slašťan

Nie je až také podstatné, koľko je medveďov, ale koľko ich je problémových, hovorí vedúci zásahového tímu. Po troch rokoch práce na zabezpečení odpadu v Starom Smokovci tam chodí medveďov výrazne menej.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zásahový tím pre medveďa hnedého bude od tejto sezóny využívať takzvaný virtuálny plot. Budú za ním tie medvede, ktoré sú naučené chodiť do intravilánov, no nesprávajú sa agresívne.

Virtuálny plot znamená, že zásahový tím medveďa uspí a dá mu telemetrický obojok.

Detailná správa o pohybe medveďa

„Napríklad okolo Lomnice na Google Earth nakreslíme polygón a ten nahráme do obojku. Keď medveď prekročí polygón, okamžite nám príde SMS aj email, že pozor, zviera sa nachádza v oblasti, kde by nemalo byť,“ vysvetľuje Michal Haring, vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Sever. Keď medveď prejde späť zo zakázanej zóny, znovu príde tímu SMS. „Takže nepotrebujeme, aby volali obyvatelia, štátna či mestská polícia. Vieme, kde sa konkrétny problémový jedinec pohybuje.“

Obojok sa dá nastaviť tak, že keď je medveď mimo určeného polygónu, jeho GPS pozícia chodí členom tímu každé dve hodiny, aby sa nevybíjala baterka. Keď medveď prekročí virtuálny plot a vojde dovnútra územia, SMS bude chodiť každú minútu.

Takýto virtuálny plot vedia nasadiť kdekoľvek na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie