Denník N

Korupčná postupka z PPA: úradníci pri káve posunuli informácie vybavovačom, tí ošklbali farmára. Na konci sú milióny pre biele goliere

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Na prvý pohľad nudné výpovede svedkov v kauze Dobytkár odhalili systém, ktorý roky na Pôdohospodárskej platobnej agentúre fungoval. Profitovali z toho vybavovači.

V týchto dňoch museli viacerí bývalí skúsení úradníci z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) cestovať do Banskej Bystrice na Špecializovaný trestný súd, aby vypovedali o korupčnom rozdeľovaní agrodotácií. Kauza Dobytkár sa týka vlád Roberta Fica od roku 2012 a benefitovať na nej mali podľa obžaloby najviac podnikatelia so silnými väzbami na Smer a Slovenskú národnú stranu.

Niekdajší úradníci z PPA na súde tvrdia, že o korupcii nič nevedia. Zároveň však opisujú, ako fungovali rozhodovacie systémy v agentúre určenej na pomoc agrobiznisu. A tieto výpovede potvrdzujú, že štátom zriadená inštitúcia bola roky živnou pôdou nielen pre farmárske produkty, ale aj korupčné správanie.

Išlo o systém, v ktorom subjektívne hodnotenie projektu významným spôsobom rozhodovalo o jeho úspechu. V praxi teda o tom, či žiadateľ dotáciu dostal alebo sa ocitol „pod čiarou“ a peniaze z výzvy na neho nezvýšili.

Foto N – Tomáš Benedikovič

PPA nastavila systém, na ktorom roky vedeli zarábať „vybavovači“. Často išlo o poradcov, ktorí v mene farmárov komunikovali s agentúrou. Medzi žiadateľmi bolo v minulosti známe, že si z dotácií si berú percentá. Spočiatku to bolo päť percent, neskôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie