Denník N

Čo sa môže stať, ak Západ nezabezpečí víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autor je vojenský expert, politológ, profesor na Metropolitnej univerzite Praha

Predminulý týždeň zverejnil uznávaný americký think-tank RAND Corporation správu so zaujímavým názvom Ako sa vyhnúť dlhej vojne. Politika USA a vývoj rusko-ukrajinského konfliktu. Samuel Charap, jeden z jej dvoch autorov a hlavný poradca námestníka ministra zahraničných vecí v administratíve Baracka Obamu, je dobre známy nielen vo Washingtone, ale aj v Moskve, kde strávil istý čas ako Fulbrightov štipendista na MGIMO a potom v moskovskom Carnegieho centre. To dodáva jeho úvahám a odporúčaniam osobitnú zaujímavosť: človek by si myslel, že je dobre oboznámený nielen s americkou, ale aj s ruskou politikou.

Obsah tohto rozsiahleho dokumentu sa v podstate obmedzuje na niekoľko pomerne jednoduchých záverov. Prvý: ani Ukrajina, ani Rusko nemôžu dosiahnuť „absolútne víťazstvo“, ktoré sa chápe ako výmena vo vedení porazeného štátu, jeho okupácia a neschopnosť porazenej strany zmeniť podmienky ukončenia vojny. Inými slovami, úplná a bezpodmienečná kapitulácia, ako sa to stalo Nemecku a Japonsku v dôsledku ich porážky v druhej svetovej vojne.

Druhý: keďže „absolútne víťazstvo“ nie je možné a vojna nemôže trvať donekonečna, jej koniec bude niekde medzi zastavením paľby, prímerím a nejakou podobou mierovej zmluvy. Zastavenie paľby znamená ukončenie nepriateľských akcií, pričom kontaktná línia slúži ako de facto demarkačná línia území pod kontrolou bojujúcich strán. Prímerie predpokladá určitý druh politickej dohody medzi nepriateľmi pri zachovaní základných rozporov vrátane územných. Mierová zmluva znamená vyriešenie všetkých sporných otázok.

Tretí: prímerie a pokoj zbraní si vyžadujú kompromis. Obrysy takéhoto kompromisu sa podľa autorov správy javia takto: západná koalícia by mala „zaručiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie