Denník N

Vývoj bojov (357. deň): Ukrajina čoskoro zistí, či Rusi majú pripravených tisíc tankov alebo je to fáma

Ruské tanky T-62. Ilustračné foto - OSINT
Ruské tanky T-62. Ilustračné foto – OSINT

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Plesnivec alpínsky znovu „nabil“ kremeľskej propagande a jej slovenským šíriteľom. 
  • Okrem slovenských migov sa v Bruseli rozprávalo aj o „koalícii F-16“ pre Ukrajinu.
  • Podľa britského ministra je na Ukrajine nasadená už absolútna väčšina ruskej armády.
  • Putin chystá tradičnú správu o stave Ruska. Čaká sa, čo označí za vojenský úspech.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 15. februára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Propaganda využila plesnivec. Tento diel začneme upozornením na najnovší hit kremeľskej propagandy, ktorého sa na Slovensku chytilo napríklad dezinformačné rádio Slobodný vysielač Borisa Koróniho. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň udelil 10. horskej útočnej brigáde čestný názov Edeľvejs.

Toto slovo má zvlášť na Slovensku veľmi negatívne konotácie, ktoré sú spojené s nacistami a ich vraždením počas druhej svetovej vojny. Názov Edelweiss niesla aj protipartizánska jednotka nemeckej armády, zložená primárne zo sovietskych zajatcov (takzvaných vlasovovcov) a bývalých slovenských povstalcov, ktorá po potlačení SNP povraždila obyvateľov Kľaku a Ostrého Grúňa.

Kremeľská propaganda a jej slovenskí šíritelia tak znovu objavili „dôkaz“ pre jedno zo svojich základných posolstiev. „Žeby jednou z európskych hodnôt, za ktoré sa vraj bojuje na Ukrajine, bola rehabilitácia nacizmu?“ napísal napríklad svojmu publiku Slobodný vysielač.

Ak by Ukrajinci skutočne pomenovali brigádu podľa jednotky vrahov, bola by to vec, na ktorú by zrejme musela reagovať aj slovenská diplomacia. Lenže v ruskojazyčnom ani ukrajinskojazyčnom prostredí má toto slovo úplne iné konotácie.

Stručne: Ukrajinci nedali svojej jednotke názov Edelweiss, ale Plesnivec alpínsky.

Ruština aj ukrajinčina totiž pre túto všeobecne známu a chránenú rastlinu používajú z nemčiny odvodený výraz „edeľvejs“. Napríklad aj v Moskve stojí od roku 2003 Žiloj komplex Edeľvejs, mrakodrap pripomínajúci práve túto kvetinu.

Vo vojenstve je dlhá tradícia pomenovávať horské jednotky práve podľa alpského plesnivca. V rakúsko-uhorskej armáde sa takéto označenie objavilo prvýkrát v roku 1907. Používali ho aj nacisti, po druhej svetovej vojne však po ňom siahli napríklad aj jednotky demokratického Rakúska či 10. skupina amerických špeciálnych síl.

V ukrajinskej armáde nosí nášivky bielej kvetiny jedna z dvoch brigád, ktorá sa špecializuje na boj v horských a zalesnených oblastiach.

Ako pripomenul server Idnes.cz, sformovali ju už v roku 2015, neskôr sa zúčastnila bojov na Donbase, počas aktuálnej vojny pomáhala napríklad pri obrane Kyjiva. Zelenskyj jej príslušníkov pred pár dňami pochválil za obranu jedného z úsekov frontu v Doneckej oblasti.

Ramstein aj o amerických stíhačkách. V stredu sa v Bruseli skončilo ďalšie stretnutie takzvanej Ramsteinskej skupiny, ktorá zahŕňa ministrov obrany viac než 50 krajín, ktoré posielajú vojenskú pomoc Ukrajine. Podľa slovenského ministra Jaroslava Naďa sa na nej intenzívne hovorilo o stíhačkách, a to nielen o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie