Denník N

Splnomocnenec pre rómske komunity Hero: Fico by nemal o Rómoch hovoriť ako o Cigánoch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od politikov by som očakával, že použijú nehanlivý výraz, ktorým je Róm, hovorí splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nedôstojné bývanie či existencia nie je etnický problém, hovorí splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero. Na Slovensku v nedôstojných podmienkach žije podľa údajov Atlasu pre rómske komunity stále približne 200-tisíc obyvateľov.

V rozhovore splnomocnenec hovorí:

  • ako ho detstvo v osade motivuje do práce splnomocnenca vlády pre rómske komunity;
  • čo hovoria Rómovia na aktuálnu politickú situáciu;
  • či sa Rómovia dokážu zasmiať na vtipoch o Rómoch;
  • ako sa zlepšilo vzdelávanie detí z osád;
  • že kotlebovci populisticky zneužívajú incidenty v osadách.

Videli ste už seriál Iveta, ktorý je o rómskom dievčati z Trebišova, ktoré sa presťahovalo do Bratislavy a chce preraziť ako modelka?

Priznám sa, že som nevidel, len som o ňom počúval a chystám sa, že si ho pozriem.

Čo ste o ňom počuli? 

Že reakcie sú rôzne – že vykreslenie situácie je nevyvážené, iní zas hovoria, že je to pravdivá realita. Som preto zvedavý a chcem si to pozrieť.

Ide o komediálny seriál od scenáristu, ktorý stál aj za jedným z najsledovanejších českých seriálov Most! Ten humorne parodizuje mnohé predsudky, okrem iného aj voči Rómom. Ten ste videli?

V RTVS bol rozhovor s hercom pánom Godlom. To som zachytil, lebo bola obava, ako to prijme náš divák, keď je to z českého prostredia. A keďže to má byť čierny humor, tak ako diváci pochopia, že pri vážnych problémoch je autorsky vložený podtext a humor. Podobne ako sme reagovali na Trebišov – podľa prvých reakcií divákov odráža realitu.

Ako je to vlastne s vtipmi o Rómoch? Ako ich vnímajú, keď ich hovorí niekto, kto Róm nie je? Dokážu sa na nich zasmiať alebo ich urážajú?

Tiež pochádzam z rómskej komunity a vnímam to tak, že závisí od obsahu vtipu. Ak vtip nesmeruje k urážaniu a chce zachytiť vtipnú situáciu, tak to ani my Rómovia nevnímame negatívne. Asi všeobecne platí, že pokiaľ je to vtip, ktorý je možno vulgárny, tak je vždy urážlivý.

Predseda Smeru Robert Fico opakovane hovorí o Rómoch ako o Cigánoch. Uráža to ľudí z rómskej komunity?

V rámci štandardnej komunikácie aj na medzinárodnej úrovni či v členských krajinách Rady Európy sa v oficiálnych príhovoroch používa výraz Róm. Je to aj rešpekt toho, že sa v roku 1971 stretla v anglickom Orpingtone rómska inteligencia z Európy, Slovensko zastupoval doktor Ján Cibuľa. Účastníci stretnutia mali túžbu priniesť nejakú revolúciu, iný pohľad a povzbudiť Rómov, aby sa z toho marazmu života na periférii integrovali.

Viem tolerovať, keď prídem do nejakej lokality a Rómovia o sebe povedia, že sú Cigáni, nie Rómovia. Aj ja som ho používal do roku 1990, vyrastal som na dedine a tam sa ten pojem používal. Až keď som sa v roku 1991 dozvedel, že je takýto pojem, potešil som sa tomu a rešpektujem to.

Od politikov by som očakával, že to budú rešpektovať a použijú nehanlivý výraz, ktorým je Róm.

Čiže Robert Fico by nemal používať výraz „Cigán“?

Myslím si, že nie.

Horšie to bude s predsudkami, ktoré ľudia voči Rómom či ľuďom z osád majú. Vy máte napríklad silný osobný príbeh – vyrastali ste v osade, pochádzate z mnohopočetnej rodiny. Tiež ste sa stretávali s predsudkami, že nič v živote nedokážete?

Je to aj kardinálna výzva v oblasti vzdelávania. Často som sa s tým stretával, rovnako aj moji súrodenci – tí možno ešte viac, keďže ja fyziologicky nevyzerám ako Róm, moji súrodenci sú tmavší. Veľakrát som však počul

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie