Denník N

Minister vopred uhádol víťazov tendra na 46-tisíc pištolí

Minister vnútra Robert Kaliňák má šťastie, že je ministrom na Slovensku, nie v Česku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister vnútra Robert Kaliňák má šťastie, že je ministrom na Slovensku, nie v Česku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenský konštruktér Kuracina sa prihlásiť nemohol. Nesplnil podmienky a nemá sa rád s ministrom.

V januári tohto roku minister vnútra Robert Kaliňák novinárom rozprával o pripravovanom nákupe pištolí. Hovoril, prečo sú nové zbrane potrebné a ktorí možní záujemcovia majú najväčšie šance.

Konkrétne spomenul Českú zbrojovku Uherský Brod a rakúskeho výrobcu Glock. „Ak sa rozhliadnete, zistíte, že Glock i čezeta ponúkajú najlepší pomer cena – výkon,“ poznamenal vtedy Kaliňák.

Krátko nato vypísalo Kaliňákovo ministerstvo súťaž, do ktorej sa mohol oficiálne prihlásiť celý rad ďalších záujemcov. Bežali štandardné lehoty i možnosť odvolať sa na Úrad pre verejné obstarávanie.

Po jedenástich mesiacoch sú víťazi známi. Ministrova predtucha sa ukázala ako správna. „Zmluvu sme podpísali s Českou zbrojovkou a spoločnosťou Glock,“ oznámil vo štvrtok Kaliňák na tlačovej konferencii.

Obe firmy si vďaka tomu rozdelia vôbec najväčšiu zákazku na nákup pištolí od vzniku Slovenska. Spoločne dodajú 46-tisíc kusov zbraní pre policajtov, colníkov, bacharov i vojakov.

Cena? 23 miliónov bez DPH. „Prezbrojenie predovšetkým slovenskej polície sa plánovalo už od roku 1992. Je to historická udalosť,“ poznamenal minister.

Dostalo sa na oboch

Kaliňákov nákup bol špecifický v tom, že ho ministerstvo rozdelilo na dve časti. Vo formálne oddelených tendroch obstarávalo takzvanú služobnú a takzvanú zásahovú zbraň.

V prvom prípade išlo pištoľ s poistkou, určenú pre vyšetrovateľov, dopravných policajtov a ďalších, ktorí nezvyknú zbrane často používať.

P-09 Duty je najnovšou služobnou pištoľou Českej zbrojovky (FOTO: CZUB)
V tendri uspela CZ P-09 Duty, ktorá je najnovšou služobnou pištoľou Českej zbrojovky.

V druhom prípade obstarávalo zbrane bez poistky, ktoré dostanú policajti v uliciach či špeciálne útvary. „To sú skúsení strelci, ktorí sa zaobídu aj bez poistky,“ vysvetlil minister.

Vďaka tomuto rozdeleniu sa mohlo dostať na oboch Kaliňákových favoritov – Glock totiž vyrába zbrane bez poistky, Česká zbrojovka s poistkou.

Výsledok je podľa ministra v poriadku. „Stačí si pozrieť trh: Glock i Česká zbrojovka ponúkajú najlepšie ceny spomedzi serióznych výrobcov. Preto bol ten výsledok predvídateľný,“ argumentuje Kaliňák.

Súťaž-nesúťaž

Sám minister svoju zákazku na pištole označuje slovíčkom „súťaž“. V skutočnosti však víťazi nemali veľmi s kým súťažiť.

Policajti v uliciach po novom budú nosiť rakúsku zbraň Glock 17.
Policajti v uliciach po novom budú nosiť rakúsku zbraň Glock 17.

Podľa Kaliňákovho ministerstva sa oficiálne do tendra prihlásili ešte dvaja záujemcovia: talianska Beretta a obchodná firma Rapier zo Zvolena, ktorá ponúkla švajčiarsko-americkú pištoľ Sig Sauer.

Ani jeden z nich sa však ďaleko nedostal. „Vylúčili nás, pretože u nás našli nejaké administratívne chybičky,“ hovorí Radoslav Tomašovič  z firmy Rapier.

Beretta sa k zákazke nevyjadrila, podľa všetkého ale dopadla podobne. Je totiž známe, že pred časom poslala námietky Úradu pre verejné obstarávanie. Ten ich čoskoro zamietol.

Cenová vojna sa nekonala

Sám minister Kaliňák u každého z neúspešných uchádzačov vidí nejaký nedostatok. Beretta podľa neho chcela ponúknuť pištole, ktoré predtým vyradila polícia v Belgicku. „Tú ponuku sme ani nemohli brať vážne,“ poznamenal.

A spomínaný Sig Sauer zase patrí do kategórie zbraní, ktorých cena sa pohybuje v iných dimenziách než u Glocka a Českej zbrojovky.

„Nám sa podarilo dohodnúť cenu v priemere 300 eur za kus. Zbrane ďalších výrobcov, ako je nemecký Walther, Heckler & Koch alebo Sig Sauer, sú niekde medzi osemsto až tisíc eurami,“ spresnil Kaliňák.

Zvolenská firma Rapier podľa svojho vyjadrenia ponúkla model P250 od zbrojovky Sig Sauer.
Zvolenská firma Rapier podľa svojho vyjadrenia ponúkla model P250 od zbrojovky Sig Sauer.

Podľa Tomašoviča je to zavádzajúce. „Pultové ceny a ceny pri veľkých štátnych zákazkách sú dve rozdielne veci,“ hovorí.

Jeho firma vraj ponúkala ešte lepšie podmienky, než dali víťazi. „Pokiaľ sa bavíme o cene holej zbrane, naša ponuka bola lepšia. Doteraz ale nie je známe, koľko bude stáť príslušenstvo, ktoré výslednú cenu môže značne navýšiť,“ dodáva.

Tomašovič však pripúšťa, že v ponuke jeho firmy boli skutočne chyby. „Tie ale boli spôsobené tým, že sme mali krátku lehotu na predloženie ponuky, počas ktorej sme sa museli dohodnúť s výrobcom na podmienkach,“ tvrdí Tomašovič.

Minister vs. konštruktér

Ešte zamotanejšia situácia vznikla okolo ďalšieho záujemcu, slovenskej zbrojovky Grand Power konštruktéra Jaroslava Kuracinu. Ten sa dlhodobo snaží dostať svoje pištole do slovenských ozbrojených zložiek.

„Všade inde štát nakupuje primárne od domácich výrobcov, len u nás nie,“ opakuje Kuracina.

Firma Grand Power sa chcela prihlásiť aj do Kaliňákovho tendra, lenže jej modely nespĺňali podmienky na rozmery zbraní, ani požiadavky na počet už vyrobených kusov, ktoré mali dokazovať spoľahlivosť uchádzača.

„Naše zbrane sú napríklad o dva milimetre dlhšie, takže neprešli,“ podotkol Kuracina.

Jaroslav Kuracina je muž, ktorý sa s ministrom Kaliňákom nemá moc rád. Foto - TASR
Jaroslav Kuracina je muž, ktorý sa s ministrom Kaliňákom nemá veľmi rád. Foto – TASR

S Kuracinom má Kaliňák osobný problém. V neformálnych rozhovoroch sa obaja muži na adresu toho druhého vyjadrujú dosť nevyberane.

Verejne minister Kuracinovi vyčíta napríklad to, že nemá dosť skúseností s veľkými zákazkami. „Celá tá firma stojí na ňom. Keby ho prešlo auto, tak by sme nemali istotu, že by nám mal kto dodať zbrane alebo poskytnúť servis,“ hovorí minister.

A označuje ho aj za človeka, ktorý má blízko k extrémistom: Kuracina totiž vyjadroval sympatie súčasnému banskobystrickému županovi Marianovi Kotlebovi. „Od ľudí, ktorí sponzorujú extrémistické hnutia, zbrane kupovať nebudeme,“ hovorí Kaliňák.

Nedôveryhodný pre ministra

Pre vysvetlenie: Kotlebova kampaň bola v roku 2013 založená na vyvolávaní averzií voči Rómom. Kuracina sa ho verejne zastával. „Jeho základná myšlienka, že ak niekto pracuje, musí sa mať lepšie ako ten, kto len poberá dávky, je svätá pravda,“ povedal v roku 2013.

A za svojím názorom si stál aj neskôr. „Ja sám nemám žiadnu averziu voči Rómom. Pána Kotlebu vnímam ako politika, ktorý otvára témy, ktoré štandardní politici neotvárajú,“ hovoril Kuracina pred rokom.

Okrem toho mu príliš nesedeli deklarované čísla vyrobených zbraní, na čo tiež rád poukazuje Kaliňák. Napríklad pred rokom v rozhovore s novinármi najprv hovoril, že ročne vyrobí 20-tisíc pištolí. Až dodatočne spresnil, že do toho započítava i vývoz súčiastok, z ktorých sa pištoľ zmontuje až v zahraničí.

Na druhej strane, Kuracina na rozdiel napríklad od viacerých podnikateľov blízkych Smeru dokázal postaviť fungujúcu firmu, ktorá vyrástla aj bez slovenských štátnych zákaziek.

„Sme spoločnosť so slovenským kapitálom a know-how. V súčasnosti zamestnávame 94 ľudí,“ hovorí Kuracina.

Nevhodný Makarov

Nové služobné pištole majú nahradiť zastarané zbrane CZ-82. Tie policajti dostali začiatkom 90. rokov a využívajú ešte zastarané náboje 9 mm Makarov.

„Náboje Makarov majú nízku prieraznosť. Stáva sa dokonca, že sa odrážajú od pevných prekážok a ohrozujú okolie,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Okrem toho dochádzalo k prípadom, že sa zbrane zasekávali – niektorí policajti si preto iniciatívne kupovali moderné služobné pištole za vlastné peniaze.

Policajné CZ-82 majú už takmer štvrťstoročie, nahradené mali byť podľa Kaliňáka už v roku 1998.
Policajné CZ-82 majú už takmer štvrťstoročie, nahradené mali byť podľa Kaliňáka už v roku 1998.

Pištole Glocka i Českej zbrojovky naopak používajú západné náboje 9 mm Luger. „Sú účinnejšie a majú väčší zásobník: policajti budú mať zásobník pre devätnásť nábojov namiesto súčasných dvanástich,“ poznamenal Kaliňák.

Nové zbrane by sa podľa ministra mali montovať na Slovensku. Glock i Česká zbrojovka už vlani otvorili na Slovensku montážne haly – hoci v prípade Glocka doteraz nie je známe, kde presne sa jeho hala nachádza a čo sa v nej presne robí.

V každom prípade, aj tieto nové haly nasvedčovali, že o víťazovi mohlo byť rozhodnuté dávno pred vyhlásením formálneho tendra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie