Denník N

Príbehy podľa skutočných udalostí či spoločenská satira. Netflix a HBO Max ponúkajú aj nepredvídateľné vzťahy

Breathe. Foto - YouTube reprofoto
Breathe. Foto – YouTube reprofoto

Osobný výber z ponuky streamovacích služieb, ktorý sa hodí aj na povalentínsky víkend.

Breathe – Netflix

Keď mal Robin Cavendish 28 rokov, ochorel na detskú obrnu. Vzhľadom na to, že sa písal rok 1958, nebol proti ochoreniu zaočkovaný a zostal paralyzovaný od krku nadol.

Lekári mu predpovedali tri mesiace života, no on si s ochorením poradil po svojom. S podporou manželky Diany a profesora Edwarda Halla vymyslel invalidný vozík so zabudovaným dýchacím prístrojom. Na verejnosti vystupoval ako advokát za kvalitný život hendikepovaných ľudí a napokon sa mimo nemocnice dožil až 64 rokov.

Film Breathe vychádza z týchto skutočných udalostí a dokonca sa pod ním producentsky podpísal Robinov syn Jonathan Cavendish, ktorý má na kariérnom konte napríklad aj snímky o Bridget Jonesovej.

Na Netflixe je však film Breathe iba do konca februára, preto ak by ste ho nestihli, môžete uprednostniť iné príbehy založené na skutočnosti – Andrew Garfield zahviezdil v nezabudnuteľnom spracovaní muzikálu tick, tick…BOOM! a Claire Foy je skvelá v každej „dobovke“ vrátane minisérie A Very British Scandal.

Ak vás ešte čaká víkend vo valentínskom duchu, zrejme budete mať náladu na o niečo jednoduchší či oddychovejší príbeh. Inštinktívne by ste možno siahli po momentálne najpozeranejšej novinke

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Tipy na filmy a seriály

Vzťahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie