Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: „Premiér“ hľadá kultúru sebaúcty. Zatiaľ márne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. V slovenskom národnom cirkuse hrá Oblomova John Travolta 2. Západ znovu vnucuje Východu svoje kultúrne kódy. A naopak. 3. Rybanič vibes.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. V slovenskom národnom cirkuse hrá Oblomova John Travolta

K migom na úvod osobný občiansky postoj. Pomoc Ukrajine je morálne opodstatnená bez ohľadu na pragmatické úvahy, čiže bez ohľadu na to, čo z toho bude mať Slovensko. Ak by sa však mali vziať do úvahy práve tie utilitárne aspekty, tak ak chce byť Slovenská republika aj v nasledujúcej dekáde zvrchovaný, nezávislý a územne celistvý štát, musí Ukrajina vojnu s Ruskom vyhrať. Pomôcť jej vyhrať je teda nielen dobré, ale aj rozumné.

K právnym aspektom vyberáme na tomto mieste tri otázky. Má mať Slovensko funkčnú ústavu? Má byť vláda politicky závislá od parlamentnej väčšiny? Majú zásadné bezpečnostno-politické rozhodnutia prijímať „ústavní právnici“?

Zdá sa, že sa úporne hľadajú dôvody pre vnútorne protirečivé odpovede.

Slovensko nepotrebuje ústavu, ktorá sa dodržiava, pretože dobrí ľudia vedia, čo treba robiť. Vláda, ktorá stratila dôveru parlamentnej väčšiny, by nemala podliehať obmedzeniam, pretože je plná dobrých ľudí, ktorí vedia, čo treba robiť. Ústavní právnici sú v rovnici zjavne navyše.

Človek, ktorý dnes ako nominant najsilnejšej vládnej strany vedie vládu aj ministerstvo financií, nebol schopný zabrániť ani tomu, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie