Denník N

Ruženec je naša zbraň, synov si zabiť nedáme: ako to vyzerá na pochodoch, ktoré sa označujú za mierové

Fotokoláž N - Tomáš Benedikovič
Fotokoláž N – Tomáš Benedikovič

„Ak chce vojnu Naď, Heger, Matovič, tak nech idú na Ukrajinu a bojujú za seba. Nech nám dajú pokoj,“ dodáva dôchodca na pódiu v centre Piešťan.

„Našich synov nedáme! Slovensko si nedáme!“ skanduje dav so slovenskými vlajkami v rukách. Je štvrtok 16. februára, krátko po 17.00 hodine. Na Námestí slobody v Piešťanoch sa stretlo viac než štyristo občanov nielen z mesta a okolia.

Podobne ako v predchádzajúce dni v iných slovenských mestách, prišli na „Slovenský pochod za mier“, ktoré sa od začiatku februára vždy o piatej podvečer konajú v rôznych mestách po celom Slovensku.

Prichádzajú prevažne ľudia, ktorí v Rusku nevidia agresora – na protest v Martine si priniesli transparenty s písmenom Z, ktoré sú na ruských tankoch a stali sa symbolom Putinovej vojny.

Pochody sa snažia budiť dojem, že je za nimi len hnev obyčajných ľudí na vojenský konflikt na Ukrajine a nespokojnosť s poverenou vládou. Na väčšine z nich vidno vlajky Kotlebovej ĽSNS, medzi účastníkmi sú aj členovia extrémistickej strany Slovenské hnutie obrody.

Za organizáciou pochodov, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie